Το γύρο του κόσμου κάνει τις τελευταίες μέρες η υπόθεση της «Χρυσής Αυγής». Στην πλειονότητά τους τα ξένα δημοσιευμάτα, παρουσίαζαν τις συλλήψεις των χρυσαυγιτών βουλευτών και τις έρευνες ως απόδειξη της αποφασιστικότητας της ελληνικής κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει το τοπίο της ακροδεξιάς βίας.
Μετά την απόφαση των ανακριτών να αφεθούν ελεύθεροι οι Κασιδιάρης, Παναγιώταρος και Μίχος με περιοριστικούς όρους, το σκηνικό φαίνεται να αλλάζει. 
Σε δημοσίευμά τους οι New York Times, εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητα των πρακτικών της κυβέρνησης καθώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις «η υπόθεση της Χρυσής Αυγής μπορεί να γυρίσει \’\’μπούμερανγκ\’\’ κατά της κυβέρνησης και εν τέλει να δημιουργήσει συμπάθεια για τη Χρυσή Αυγή, μια από τις πιο βίαιες ακροδεξιές οργανώσεις της Ευρώπης».
Σε δημοσίευμα τους, οι NYT αναφέρονται στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τονίζοντας πως «σόκαρε τη χώρα και η κυβέρνηση ξεκίνησε μια προσπάθεια να εξουδετερώσει την οργάνωση». 
Στη συνέχεια, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει πως «έχουν ήδη δημιουργηθεί ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα ακόμη και τη συνταγματικότητα των μεθόδων της κυβέρνησης» και αναφέρεται στην αποφυλάκιση του Ηλία Κασιδιάρη, του Ηλία Παναγιώταρου και του Νίκου Μίχου.
Κλείνοντας, οι New York Times επισημαίνουν πως η πεποίθηση του Αντώνη Σαμαρά ότι το ακροδεξιό κόμμα δεν έχει θέση στο πολιτικό σύστημα, δε θα είναι εύκολο να εφαρμοστεί, καθώς «η κυβέρνηση δεν μπορεί να απαγορεύσει τα πολιτικά κόμματα, γι\’ αυτό προσπαθεί να υπονομεύσει την οργάνωση διαβρώνοντας την ηγεσία της και διακόπτοντας τη χρηματοδότησή της».

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook