Πραγματοποιήθηκε εχθές 2/10/2013 μετά από πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, τριμερής σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας για τους εργαζόμενους στα καταστήματα Sprider, παρουσία του Υφυπουργού Εργασίας, κ. Β. Κεγκέρογλου και της Γεν. Γραμματέως του Υπουργείου, κα. Α. Στρατινάκη. Από πλευράς της Sprider Stores παρευρέθησαν οι νομικοί σύμβουλοι της εταιρείας. 

Η ανακοίνωση του ΕΚΗ αναφέρει:

"Η Ομοσπονδία μαζί με τους εργαζόμενους της Sprider ζήτησαν να υπάρξει ρητή και γραπτή δέσμευση της εταιρείας για: α) την άμεση και χωρίς καθυστερήσεις καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών όλων των εργαζομένων, β) ρύθμιση για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και γ) καταβολή των αποζημιώσεων και ένταξη των εργαζομένων στο ταμείο ανεργίας. 

Για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της εταιρείας προς τους εργαζόμενους ζητήσαμε να δεσμευτούν, ότι οποιαδήποτε έσοδα προκύψουν από την πώληση ή εκποίηση των εμπορευμάτων – τα οποία η ίδια η εταιρεία συγκεντρώνει στις αποθήκες της – να δοθούν στους εργαζόμενους. 

Μάλιστα, το ΕΚΗ και η ΟΙΥΕ μαζί με τους εργαζόμενους καταγγείλαμε στον Υφυπουργό, ότι κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο πριν κλείσει η εταιρεία, τα έσοδα από το bazaar - «ξεπούλημα» των εμπορευμάτων, ανέρχονται σε πολλά εκατ. ευρώ και τα οποία έχουν «εξαφανιστεί», ενώ κατά την εκτίμησή μας τα χρήματα αυτά μπορούν να υπερκαλύψουν το σύνολο των απαιτήσεων των εργαζομένων! 

Τέλος, ζητήσαμε επίσης να μην υπάρξει καμιά πραγματική ή νομική μεταβολή των ακίνητων και κινητών περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Από την πλευρά τους, οι νομικοί εκπρόσωποι της εταιρείας ανέπτυξαν όλο το ιστορικό και την καθοδική πορεία της Sprider, πλην όμως πέρα από μια γενικόλογη και χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τοποθέτηση, ότι η εταιρεία θα ικανοποιήσει κατά προτεραιότητα τους εργαζόμενους, απέφυγαν να δεσμευτούν ενώπιον του Υφυπουργού και της Ομοσπονδίας για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών ως προς τους μισθούς, τα ένσημα και τις καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας, ώστε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις. 

Το Υπουργείο Εργασίας και μετά τις πιέσεις που ασκήσαμε, ζήτησε από την εταιρεία το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 7/10/2013, οπότε και θα υπάρξει νέα τριμερής συνάντηση: α) να υποβληθούν εγγράφως τα πλήρη περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, καθώς και οι εισπράξεις του τελευταίου δεκαπενθημέρου προσφορών (bazaar), β) να υπάρξει γραπτή – δεσμευτική πρόταση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ικανοποίηση του συνόλου των απαιτήσεων των εργαζομένων και γ) να παρευρεθούν στην επόμενη συνάντηση οι ιδιοκτήτες – κύριοι μέτοχοι της εταιρείας. 

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου συνεχίζει και εντείνει τον αγώνα, ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, που η εργοδότρια εταιρεία τους πέταξε κυριολεκτικά στο δρόμο σαν σκουπίδια, προσθέτοντας σε μια μόνο μέρα 800 ακόμα εργαζόμενους στη χωματερή της ανεργίας!!!"