Αδυναμία λειτουργίας των οικονομικών υπηρεσιών του Πολυτεχνείου Κρήτης, μπλοκάρισμα της απορρόφησης κονδυλίων, αλλά και μια χαμένη εξεταστική για τους φοιτητές του τμήματος της Αρχιτεκτονικής, είναι το αποτέλεσμα της κατάληψης η οποία συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα στο κτίριο της Γαλλικής Σχολής και στο κτίριο της Διοίκησης στο Καστέλι, από μέλη του Συλλόγου Φοιτητών Αρχιτεκτόνων.

Οι καταλήψεις γίνονται με αφορμή την απόφαση της Συγκλήτου για μεταφορά του Τμήματος Αρχιτεκτόνων στην Πολυτεχνειούπολη, από τη Γαλλική Σχολή στην οποία στεγάζονταν μέχρι σήμερα, και στην οποία υπήρχαν αυθαίρετα κτίσματα για τα οποία το Πολυτεχνείο έχει επιβαρυνθεί με πρόστιμα που ξεπερνούν τα 300000 ευρώ.

Άδεια κατεδάφισης για τα αυθαίρετα της Γαλλικής

«Τα αυθαίρετα αυτά εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τα κατεδαφίσουμε, έχουμε βγάλει και άδεια κατεδάφισης» ανέφερε στο Flashnews.gr ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Διγαλάκης σημειώνοντας ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί και η κατεδάφιση θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί η μεταφορά του εξοπλισμού της Σχολής στα νέα κτίρια.

Οι καταλήψεις έχουν σταματήσει προς το παρόν αυτή τη διαδικασία, αν και, όπως σημειώνει ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου, ακόμα και η Γενική Συνέλευση της Σχολής Αρχιτεκτόνων την προηγούμενη Παρασκευή πήρε απόφαση ότι δέχεται την απόφαση της Συγκλήτου για μεταφορά της Σχολής στην Πολυτεχνειούπολη.

Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Διγαλάκης, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων , έχουν διατεθεί κτίρια πολύ μεγαλύτερα από αυτά που είχαν στην Γαλλική και μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των φοιτητών.

Η μεταφορά των κτιρίων η αιτία ή η αφορμή των καταλήψεων;

Ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου, άφησε να εννοηθεί ότι το Ίδρυμα βρίσκεται στην ουσία σε ομηρία από μια μειοψηφία, η οποία φαίνεται ότι δυσαρεστείται από το γεγονός ότι το Ίδρυμα, είναι ένα από τα ελάχιστα ΑΕΙ πανελλαδικά στα οποία, παρά τα προβλήματα, έχει ξεκινήσει κανονικά το εξάμηνο και τα μαθήματα διεξάγονται κανονικά.

«Είμαστε από τα λίγα Ιδρύματα στα οποία και οι εγγραφές έγιναν κανονικά και τα μαθήματα γίνονται κανονικά. Πιθανόν αυτό μην αρέσει σε ορισμένους» σημείωσε ο κ. Διγαλάκης προσθέτοντας ότι τις αποφάσεις για καταλήψεις λαμβάνονται από 60 – 70 άτομα την στιγμή που η Αρχιτεκτονική έχει 700 άτομα.

«Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο διαλόγου, καλέσαμε δύο φορές τους φοιτητές να λήξουν την κατάληψη για να μπορέσει να λειτουργήσει το Ίδρυμα και για να μην χάσουν οι υπόλοιποι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής την εξεταστική τους. Το αποτέλεσμα ήταν ότι αυτοί εμμένουν, τα μαθήματα στο Πολυτεχνείο ξεκίνησαν όμως χάθηκε η εξεταστική για το Τμήμα με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται και οι οικογένειες όλων των φοιτητών που σπουδάζουν στην Αρχιτεκτονική»

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook