Η συχνή συμβουλή που μας προτρέπει να καταναλώνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα δεν ευσταθεί, δηλώνουν ειδικοί διατροφής και νεφρολόγοι, που επιθυμούν να καταρρίψουν το μύθο.

«Τι μας οδηγεί στο να πίνουμε 2 λίτρα νερό την ημέρα;» αναρωτιέται ο συγγραφέας άρθρου στο περιοδικό Journal of Public Health της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Η σύσταση σχετικά με την κατανάλωση 8 ποτηριών νερού ημερησίως, καθοδηγήθηκε από κατεστημένα συμφέροντα παρά για λόγους υγείας, διατείνεται ο αρθρογράφος Speros Tsindos, του τμήματος διαιτολογίας και διατροφής του πανεπιστημίου La Trobe της Βικτώρια.

Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι πρέπει να διατηρούν την ισορροπία των υγρών και χρειάζεται να πίνουν νερό όταν απαιτείται αλλά θα πρέπει επίσης να σκέφτονται τα μη κατεργασμένα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς και τους χυμούς. Υπάρχουν περαιτέρω ενδείξεις ότι το νερό και μια ισορροπημένη διατροφή κάνει πολύ περισσότερα από ότι μόνο το νερό, σημειώνει ο Tsindos.

Ακόμα και μια ψητή πατάτα είναι κατά 75% νερό, δήλωσε η καθηγήτρια Susan Barr, από το University of British Columbia, που συμμετείχε σε επιτροπή ΗΠΑ – Καναδά η οποία εστίασε στην πρόσληψη υγρών.

Ο Dr. Stanley Goldfarb, νεφρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, δήλωσε ότι τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη δεν οδηγούν σε αφυδάτωση. Επισκόπησε αποτελέσματα ερευνών που αναφέρονται στα 8 ποτήρια νερό και μελέτησε πώς ανταποκρίνονται τα νεφρά σε αυτό.
Δήλωσε ότι η κατανάλωση καφέ υπολογίζεται ως προς τη συνολική ημερήσια πρόσληψη νερού.

Ο Goldfarb, δήλωσε ότι παρά τη συνήθη ιδέα ότι είναι σημαντική η κατανάλωση 8 ποτηριών νερό την ημέρα, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτό ωφελεί την υγεία με πραγματικό τρόπο και αποτελεί αστικό μύθο.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως χρειάζεται να πίνουμε περισσότερο νερό από όσο ορίζει η δίψα.

Έρευνες σε νομάδες της ερήμου, έδειξαν ότι οι άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν ελάχιστες ποσότητες νερού σε \’δύσκολο\’ περιβάλλον. Ο στρατός έχει επίσης εστιάσει στο πόσο νερό χρειάζεται να έχουν μαζί τους οι στρατιώτες όταν βρίσκονται σε εκστρατεία.

Ο Goldfarb συμβουλεύει ότι αν κάποιος παίζει τένις σε εσωτερικές εγκαταστάσεις για παράδειγμα, ή ασκείται για σύντομο διάστημα στο διάδρομο γυμναστηρίου με κλιματισμό, η ανάγκη να διατηρεί την ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της άσκησης απλώς δεν υπάρχει.

Άνθρωποι έχουν πεθάνει από αφυδάτωση και από την κατανάλωση πολύ νερού πολύ γρήγορα.

iatronet.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook