Τέλος στην εμφύλια διαμάχη τους αποφάσισαν να δώσουν τα δυο κυριότερα παλαιστινιακά κόμματα, που συμφώνησαν στο σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης και τη διεξαγωγή εκλογών.

Η ισλαμική Χαμάς και η Φάταχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς υπέγραψαν σήμερα αιφνιδιαστικά μια συμφωνία συμφιλίωσης με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, ανοίγοντας το δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Η συμφωνία, που εξεπληξε πολλούς πολιτικούς και αναλυτές, επιτεύχθηκε μετά από μια σειρά μυστικών συναντήσεων στην Αίγυπτο.

\”Οι δύο πλευρές υπέγραψαν τα αρχικά στοιχεία της συμφωνίας. Όλες οι διαφορές τους έχουν ξεπεραστεί\”, είπε ο Τάχερ Αλ-Νόνο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας ότι το Κάιρο θα προσκαλέσει σύντομα και τις δύο πλευρές στην επίσημη τελετή υπογραφής της συμφωνίας. Έχουν επίσης επιλυθεί προβλήματα που αφορούσαν θέματα όπως τα σύνορα και η ασφάλεια.

Η συμφωνία θέτει το χρονικό πλαίσιο για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και για την προκήρυξη βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Χαμάς που μετείχε στις μυστικές διαβουλεύσεις ήταν το μέλος του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης, Μούσα Άμπου Μαρζούκα. Από την πλευρά της Φάταχ, επικεφαλής ήταν ο Άζαμ αλ-Άχμαντ, υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος. Το ρόλο του μεσολαβητή είχε αναλάβει ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου, Μουράντ Μουάφι.

Ο Άλ-Άχμαντ επιβεβαίωσε ότι τα δύο κόμματα συμφώνησαν να συγκροτηθεί \”κυβέρνηση ανεξαρτήτων\” η οποία \”θα πρέπει να προετοιμάσει τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές μέσα σε ένα χρόνο\”.

Οι σχέσεις μεταξύ Χαμάς και Φάταχ επιδεινώθηκαν αφότου η Χαμάς κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές το 2006 και τον αμέσως επόμενο χρόνο έθεσε υπό τον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας, περιορίζοντας τη Φάταχ στη Δυτική Όχθη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook