Φωτιές άναψε ρύθμιση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη «Διαύγεια». Μετά τις έντονες αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ που έκανε λόγο για «κατάργησή της», ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι το επίμαχο άρθρο «θα επαναδιατυπωθεί» προκειμένου, όπως είπε, «να μην επιδέχεται καμίας παρερμηνείας» και τόνισε ότι η «Διαύγεια» «όχι μόνο δεν καταργείται αλλά ενισχύεται».

Η ρύθμιση που προκάλεσε τις αντιδράσεις αναφέρει ότι οι αποφάσεις του κράτους «ισχύουν από την ανάρτησή τους στο Διαδίκτυο… εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά σε ειδικές διατάξεις ή στις ίδιες τις πράξεις», με το ΠΑΣΟΚ να κάνει λόγο για «κατάργηση της υποχρεωτικής ανάρτησης» των διοικητικών πράξεων στη «Διαύγεια».

Αρχικά η διαβούλευση για την επίμαχη τροποποίηση είχε ανακοινωθεί ότι θα διαρκούσε μόλις 24 ώρες, ωστόσο στη συνέχεια το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έσπευσε να παρατείνει την προθεσμία μέχρι την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου.

«Προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης η σχετική διάταξη (Άρθρο 20, παράγραφος 4) που προκάλεσε τόση συζήτηση θα επαναδιατυπωθεί ώστε να μην επιδέχεται καμίας καλόπιστης ή κακόπιστης παρερμηνείας» τονίζει το υπουργείο.

Και προσθέτει: «Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ισχύος των αναρτημένων πράξεων, η ρύθμιση στο σχέδιο νόμου δεν επηρεάζετι την υποχρέωστη των φορών να αναρτούν τις προβλεπόμενες πράξεις στο πρόγραμμα \”Διαύγεια\”, αλλά αποσαφηνίζει το χρόνο έναρξης ισχύος τους. Με τον τρόπο αυτό θωρακίζεται περαιτέρω το πρόγραμμα \”Διαύγεια\” από διαφορετικές νομικές ερμηνείες που είχαν κατά καιρούς προκύψει».

Η ερμηνεία περί κατάργησης της Διαύγειας, λόγω ουσιαστικής ακύρωσης μιας θεμελιώδους διάταξής της, προέκυψε λόγω «διατύπωσης», όπως ανάφερε το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Η διατύπωση ήταν η εξής:

«Η παράγραφος 4 του άρθρου 4 του ν.3861/2010 (ΦΕΚ Α/112), αντικαθίσταται ως εξής: 4. Εάν υπάρχει διαφορά μεταξύ του κειμένου που αναρτήθηκε και του κειμένου της πράξης, ισχύει το τελευταίο».

Η αρχική διατύπωση της ρύθμισης προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. Σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση καθιστούμε σαφές πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα δεχτεί καμία παρέμβαση που αποδυναμώνει τη \”Διαύγεια\”».

Ο πρώην πρωθυπουργός, Γ.Παπανδρέου, σε δήλωσή του, έκανε λόγο για «διαφαινόμενη απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την υποχρεωτική ανάρτηση» και καταλόγισε ευθύνες προσωπικά στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

«Δεν μένει καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει με συνοπτικές διαδικασίες μια σημαντική τομή στη δημόσια ζωή, τη στιγμή που απαιτείται το αντίθετο: άμεση συνέχιση και εμβάθυνση των μεγάλων δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων» πρόσθεσε.

Η ΔΗΜΑΡ με ανακοίνωσή της τονίζει από την πλευρά της: «Μετά την αναδίπλωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σχετικά με την ουσιαστική κατάργηση του προγράμματος «Διαύγεια», αναμένουμε την οριστική διατύπωση του σχετικού άρθρου».

Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι οι όποιες παρεμβάσεις στο πρόγραμμα «Διαύγεια» θα έπρεπε να κινηθούν προς την κατεύθυνση της ενίσχυσής του, ώστε να αποτρέπεται η συνήθης την τελευταία περίοδο τακτική υπουργείων και – κυρίως – οργανισμών του δημόσιου τομέα να μην αναρτούν δαπάνες τους».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook