Το αντιευρωπαϊκό, εθνικιστικό Κόμμα των Φινλανδών ανακοίνωσε ότι θα αποπέμψει από τις τάξεις του έναν από τους βουλευτές του επειδή φωτογράφισε μέσα στο Κοινοβούλιο έναν φίλο του που χαιρετούσε ναζιστικά.

Ο Τζέιμς Χιρβισάρι, επιφανές μέλος του κόμματος το οποίο εκμεταλλεύτηκε την οργή των Φινλανδών για τη βοήθεια στις χώρες του Νότου της Ευρωζώνης, είχε προσκαλέσει τον φίλο του, Σέπο Λέτο, στο Κοινοβούλιο την περασμένη Παρασκευή και τον φωτογράφισε να απευθύνει ναζιστικό χαιρετισμό.

Η φωτογραφία αναρτήθηκε στο μπλογκ του Λέτο ο οποίος είναι γνωστός επειδή δημοσιεύει συχνά φωτογραφίες και βίντεο αυτού του είδους.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Τίμο Σόινι, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την πράξη του βουλευτή και δήλωσε ότι «ασφαλώς» θα εκδιωχθεί κατά την επόμενη συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου.

Ο Χιρβισάρι, που αρχικά τα έβαλε με τα ΜΜΕ, τελικά ζήτησε συγγνώμη για τη συμπεριφορά του.

Στις εκλογές του 2011 το Κόμμα των Φινλανδών αύξησε εντυπωσιακά τη δύναμή του στο Κοινοβούλιο, εκλέγοντας 39 βουλευτές (σε σύνολο 200) από μόνο 5 που είχε στην προηγούμενη Βουλή.

Η δημοτικότητα του κόμματος (στο 18,7% σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση) οφείλεται κατά κύριο λόγο στη χαρισματική προσωπικότητα του ηγέτη του, του Σόινι, ο οποίος ωστόσο δυσκολεύεται να ελέγξει τους ακραίους βουλευτές του πολλοί εκ των οποίων δεν είχαν καμία πολιτική εμπειρία μέχρι πρόσφατα.

in.gr/Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook