Στα όριά του έχει φτάσει ο αγροτικός κόσμος της χώρας εξαιτίας της φορολογικής επιδρομής των τελευταίων ετών, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζανέτος Καραμίχας, σε ενημερωτική σύσκεψη με τους προέδρους και διευθυντές συνεταιριστικών επιχειρήσεων από όλη τη χώρα που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο της Αθήνας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καραμίχας, το κόστος από τα μέτρα είναι ήδη βαρύ για τους αγρότες, καθώς αγγίζει τα 1,5 δις ευρώ, ενώ στα 900 εκατ. ευρώ υπολογίζουν οι υπηρεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ, την πρόσθετη επιβάρυνση από τη φορολογία των αγροτεμαχίων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, οι επιβαρύνσεις των αγροτών για το 2013 είναι:
1) Μείωση συντάξεων του ΟΓΑ 750 εκατ. ευρώ 
2) Αύξηση ασφαλιστικής εισφοράς ΟΓΑ 90 εκατ. ευρώ 
3) Μείωση επιστροφής Φ.Π.Α. στους αγρότες 152 εκατ. ευρώ 
4) Μείωση επιδότησης του Ε.Φ.Κ. Πετρελαίου 130 εκατ. ευρώ 
5) Μείωση προγραμμάτων γεωργίας 25 εκατ. ευρώ 
6) Έκτακτη εισφορά σε επαγγελματίες αγρότες για τους Φ/Β σταθμούς 45 εκατ. ευρώ 
7) Επιβολή φόρου στους αγρότες (ν. 4110/2013) 145 εκατ. ευρώ 
8) Κατάργηση απαλλαγής φόρου Α.Σ.Ο. 107 εκατ. ευρώ 
9) Επιβάρυνση αγροτικού τιμολογίου ΔΕΗ 40 εκατ. ευρώ 
Σύνολο 1.484 εκατ. ευρώ
Φόροι αγροτών 3ετίας 2009-2012: Από 181 εκατ. ευρώ σε 351 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 93% και πλέον), σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Μάϊος 2013).

Για την ακαρπία στις ελιές

Συνεχίζοντας να περιγράφει με \”μελανά χρώματα\” την πορεία και την κατάσταση στην αγροτική οικονομία ο κ. Καραμίχας ζήτησε από το ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ, στήριξη των ελαιοπαραγωγών που επλήγησαν από τις κακές καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να μην έχουν παραγωγή φέτος, κάνοντας λόγο για \”δραματική κατάσταση\”.

Για την κτηνοτροφία

Επικαλούμενος στοιχεία του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Τάκη Πεβερέτου, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ έκανε λόγο για τραγική κατάσταση, αναφερόμενος στις φορολογικές επιβαρύνσεις που έχουν προκύψει για τις στάνες και τα μαντριά των παραγωγών, οι οποίοι βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση και κινδυνεύουν να μπουν στη λίστα με τους ανέργους.
agrotypos.gr/paseges.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook