Το σαββατοκύριακο 12 και 13 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένες αρκετές δραστηριότητες και εκδηλώσεις στα Χανιά, στα πλαίσια των εορτασμών των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
Το διάστημα 14-20 του ίδιου μήνα ο Ναυτικός και ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων διοργανώνουν προς τιμήν της ιστορικής επετείου τον ιστιοπλοϊκό αγώνα \”Cretan Union Cup\”.
Η σχετική ενημέρωση του ΝΟΧ:

\”Ο ιστιοπλοϊκός αγώνας CRETAN UNION CUP έχει διοργανωθεί προς τιμήν της ιστορικής επετείου της Ένωσης της Κρήτης με την ελεύθερη Ελλάδα. Διαρκεί από 14-20 Οκτωβρίου. Ξεκινά από τα Χανιά πανηγυρικά συμβολίζοντας την ιστορική στιγμή της επίσημης έπαρσης της σημαίας στο φρούριο Φιρκά την 1η Δεκεμβρίου 1913, για να διαπλεύσει την Κρητική θάλασσα που από τα προϊστορικά χρόνια ήταν σταυροδρόμι των θαλασσοπόρων ιστιοπλόων όλης της Μεσογείου.

Η διαδρομή είναι Χανιά-Ρέθυμνο-Ηράκλειο-Αγ. Νικόλαος με ενδιάμεσους σταθμούς στις πόλεις αυτές όπου θα διοργανωθούν επετειακές εκδηλώσεις.
Διοργανωτές είναι οι Περιφέρεια Κρήτης, η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία και οι Ναυταθλητικοί Όμιλοι της Κρήτης, μεταξύ των οποίων ο Ναυτικός και ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων.  
1. Το Σαββατοκύριακο 12-13 Οκτωβρίου θα καταπλεύσουν στα λιμάνι των Χανίων περίπου 15 σκάφη που συμμετέχουν στον αγώνα όπου θα τους παρασχεθούν από το Κεντρικό Λιμεναρχείο και Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο όλες οι απαιτούμενες λιμενικές διευκολύνσεις.
2. Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου
α. 18.30 Επετειακή εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Ο τομέας πολιτισμού του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων ευγενώς προσφερθείς σε
συνεργασία με ομάδα καλλιτεχνών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της τοπικής
κοινωνίας θα επιχειρήσουν με τον λόγο, την μουσική και το χορό, μια μαγική
κατάδυση στο βαθύ μπλε της ψυχής του Έλληνα, προσεγγίζοντας την ιστορική
διαδρομή της Κρήτης μέχρι την πολυπόθητη Ένωση.
Εγκαίρως θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη     
β. 20.30 Συγκέντρωση κυβερνητών των συμμετεχόντων σκαφών στην
εγκατάσταση του ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων (Νεώριο Μόρο) για ανάλυση των
οδηγιών πλου του CRETAN UNION CUP από την Επιτροπή Αγώνα.
γ. 21.30 Τελετή έναρξης στον ίδιο χώρο. Συμμετοχή με προσκλήσεις που θα σταλούν.
3. Δευτέρα 14 Οκτωβρίου
α. 08.00 Επίσημη έπαρση της σημαίας στον ιστό του Φρουρίου Φιρκά. Άγημα του 
Πολεμικού Ναυτικού και η μπάντα του θα αποδώσουν τιμές.
β. 10.00 Πανηγυρική εκκίνηση του αγώνα από τις προσβάσεις λιμένα Χανίων για
Ρέθυμνο. Στην περιοχή θα υπάρχει η τιμητική παρουσία πλοίου του Π.Ν. το οποίο θα συνοδεύσει τιμητικά τα σκάφη καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Τέσσερα αεροσκάφη των αερολεσχών Ηρακλείου και Κρητικής θα υπερίπτανται τιμητικά της περιοχής. Η οργανωτική επιτροπή απευθύνει πρόσκληση προς τους καπετάνιους ιδιωτικών σκαφών που ναυλοχούν στην περιοχή να τιμήσουν με την παρουσία των σκαφών τους τον πανηγυρικό απόπλου. 

Η εκκίνηση θα δοθεί συμβολικά με βολή πυροβόλου το οποίο θα έχει εγκαταστήσει ο Ναύσταθμος Κρήτης κάτω από τον ιστό της σημαίας του Φρουρίου Φιρκά.

Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει τον απόπλου των σκαφών από το λιμάνι των Χανίων από 09.00 καθώς και την εκκίνηση από την περιοχή του Φιρκά ή τον λιμενοβραχίονα. \”

Αγώνας ανοικτής θάλασσας \”Δευκαλίων\”

Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου ο ΙΟΧ διοργανώνει τον αγώνα \”Δευκαλίων\”, ο οποίος εντάσσεται στο πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας ανοικτής θάλασσας. 
Η σχετική ενημέρωση:
\”Συνέχεια στο πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας ανοικτής θάλασσας δίνεται αυτή την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, με τον αγώνα \”Δευκαλίων\”, την ευθύνη διοργάνωσης του οποίου έχει ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων.

Ο αγώνας θα έχει δύο σκέλη, αποστάσεως 4 και 13 ναυτικών μιλίων, με την εκκίνηση να είναι προγραμματισμένη για τις 10.30 το πρωί. Οι απονομές των επάθλων στους νικητές θα πραγματοποιηθούν μετά το πέρας των αγώνων στις εγκαταστάσεις του Ι.Ο.Χ., στο Νεώριο Μόρο.

Σημειώνεται πως ο αγώνας, που εντάσσεται στο κοινό ετήσιο πρωτάθλημα που διοργανώνουν Ν.Ο.Χ. και Ι.Ο.Χ., πήρε την ονομασία \”Δευκαλίων\” λόγω του ότι ο γιος του Μίνωα, βασιλιά της Κρήτης, συμμετείχε στην Αργοναυτική εκστρατεία και με την γνώση του στην θάλασσα βοήθησε να έρθει με επιτυχία σε πέρας.\”

Λευτέρης Αντωνακάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook