Η Ολλανδία ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως ξεκινά νομική διαδικασία εναντίον της Ρωσίας για να μπορέσει να απελευθερώσει πλήρωμα πλοίου της ΜΚΟ Γκρίνιπις, το οποίο συνελήφθη στην Ανταρκτική ενώ επιχειρούσε σε ρωσική θαλάσσια  εξέδρα άντλησης πετρελαίου. 

\”Καθώς το Arctic Sunrise (το όνομα του πλοίου της οργάνωσης) είχε ολλανδική σημαία, η Ολλανδία άρχισε σήμερα μια διαδικασία διαιτησίας βασισμένη στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας\”, δηλώνει ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Φρανς Τίμερμανς σε επιστολή του που απευθύνεται στους βουλευτές.

Η ολλανδική κυβέρνηση θα μπορούσε \”να ζητήσει από το Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας να επιβάλει προσωρινά μέτρα για την απελευθέρωση του πλοίου και των επιβατών του\”, αν η διαιτησία δεν φέρει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωσή τους, προσθέτει.

Το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας, με έδρα το Αμβούργο, συστάθηκε το 1996 για να διευθετεί θαλάσσιες νομικές διενέξεις μεταξύ κρατών.

Το πλήρωμα του Arctic Sunrise τέθηκε υπό κράτηση στο Μουρμάνσκ αφού κομάντος της ρωσικής ακτοφυλακής που κατέβηκαν από ελικόπτερο, αναχαίτισαν στις 19 Σεπτεμβρίου το πλοίο στη θάλασσα του Μπάρεντς.

Πολλοί απ\’ αυτούς τους ακτιβιστές είχαν επιχειρήσει να ανέβουν σε μια πετρελαϊκή εξέδρα της Γκάζπρομ για να καταγγείλουν τους κινδύνους που, σύμφωνα με την Γκρίνπις, δημιουργεί για το περιβάλλον.

Η Χάγη εκτιμά πως η αναχαίτιση και έρευνα του πλοίου και η σύλληψη του πληρώματος είναι ενέργειες \”παράνομες\”, επειδή οι Ρώσοι όφειλαν να ζητήσουν από την Ολλανδία την άδεια για να αναχαιτίσουν το Arctic Sunrise, εφόσον αυτό έφερε ολλανδική σημαία, εξήγησε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ο Φρίζο Βάινεν.

Κατηγορίες για πειρατεία απαγγέλθηκαν σε βάρος των μελών του πληρώματος, οι οποίες επισύρουν κάθειρξη ως 15 ετών.

Η Γκρίνπις \”χειροκρότησε\” αμέσως την απόφαση της Ολλανδίας. \”Η Ολλανδία πήρε μια σταθερή θέση για την υπεράσπιση του νόμου και του δικαιώματος των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά\”, υπογραμμίζει σε ανακοίνωση ο Γιάσπερ Τόιλινγκς, συνήγορος της Γκρινπίς.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook