Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Ηρακλείου πραγματοποίησε στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Η εργασιακή πραγματικότητα στον τεχνικό κλάδο τον καιρό της κρίσης και των μνημονίων και η ανάγκη οργανωμένης και συλλογικής απάντησης των εργαζομένων στην επίθεση» και κεντρικό ομιλητή τον Γιώργο Κοβιό, Μηχανολόγο Μηχανικό και απερχόμενο πρόεδρο του Πανελλαδικού Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.

Στην αρχή οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην σημερινή κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας, του συνδικαλιστικού κινήματος και του τεχνικού κλάδου και έκαναν έναν απολογισμό της δράσης του σωματείου μέχρι σήμερα με αναφορά και στις προσπάθειες συσπείρωσης με εργαζόμενους από άλλους κλάδους και τους αγώνες τους.

Στην συνέχεια ακολούθησε γόνιμος διάλογος όπου τονίστηκε από όλους η ανάγκη για συσπείρωση και αλληλεγγύη καθώς και διεύρυνση-δυνάμωμα του σωματείου και πανελλαδικά και στο Ηράκλειο μέσα από αμεσοδημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες και κόντρα στη λογική της ανάθεσης.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών ιδρύθηκε το 2000 στην Αθήνα σα πανελλαδικό σωματείο και έχει 4 παραρτήματα σε Ηράκλειο, Χανιά, Πάτρα και Λάρισα. Σωματείο μισθωτών τεχνικών υπάρχει επίσης και στη Θεσσαλονίκη. Το ΣΜΤ δημιουργήθηκε σα μια προσπάθεια συνένωσης όλου του τεχνικού κλάδου και έκφρασης των κοινών συμφερόντων των τεχνικών κόντρα σε διαχωρισμούς που χρόνια λειτουργούσαν διχαστικά.

Οι ειδικότητες που καλύπτει περιλαμβάνουν όλους τους μηχανικούς και διπλωματούχους και πτυχιούχους και επίσης Σχεδιαστές, Πληροφορικάριους, Περιβαλλοντολόγους, Γεωτεχνικούς (Γεωπόνους, Γεωλόγους, Δασολόγους) καθώς και Εργοδηγούς και συμβασιούχους τεχνικούς του δημοσίου.

Η κύρια αναγκαιότητα που κάλυψε το σωματείο είναι η διασφάλιση και των εργαζομένων με μπλοκάκι εκτός από τους τυπικά μισθωτούς, της πλειοψηφίας δηλαδή των εργαζομένων συναδέλφων που άλλα σωματεία μέχρι τότε δεν κάλυπταν.

Το 2008 το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών ήταν το πρώτο που κάλυψε με συλλογική σύμβαση τους εργαζόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών, σύμβαση που μάλιστα προέβλεπε αυξήσεις. Στο σωματείο εγγράφονται επίσης οι αυτοαπασχολούμενοι συνάδελφοι που πλέον βρίσκονται σε καθεστώς υποαπασχόλησης και οι άνεργοι, ουσιαστικά το πολυπληθέστερο και το πιο χτυπημένο κομμάτι πλέον του τεχνικού κλάδου.

Βασική στόχευση του ΣΜΤ αποτέλεσε και αποτελεί η προάσπιση της εργασιακής αξιοπρέπειας. Έγινε αρκετή συζήτηση για την ανάγκη που υπάρχει να προασπίσουμε συλλογικά τα δικαιώματα μας ώστε κανένας συνάδελφος να μη μείνει μόνος του απέναντι στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, απέναντι στην ανεργία, την ανασφάλεια και τη μεθοδευμένη απαξίωση και ισοπέδωση του κλάδου.

Μας μεταφέρθηκε το κλίμα από τους αγώνες που δίνονται στην Αθήνα απέναντι σε εργοδοτικές αυθαιρεσίες και αναφέρθηκαν οι συλλογικές προσπάθειες, στις οποίες συμμετέχουμε, για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Συζητήθηκαν τόσο οι προσπάθειες όσο και οι στόχοι για επικοινωνία με Συλλόγους Μηχανικών και με επιμελητήρια (π.χ. Τ.Ε.Ε , Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. ) και κυρίως με την πλειοψηφία των συναδέλφων για το συντονισμό δράσεων πάνω στο ασφαλιστικό, που πλέον έχει γίνει ζήτημα επιβίωσης για τους μηχανικούς, μέσα από την συμμετοχή μας σε παντεχνικές συνελεύσεις.

Παράλληλα, αναφέρθηκαν οι προσπάθειες του σωματείου τόσο για την αναγνώριση όλων των ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσο και στην διαδικασία έκδοσης κάρτας ανεργίας για τους μηχανικούς. Το ΣΜΤ εκδίδει δική του κάρτα ανεργίας σε μια προσπάθεια πίεσης για αναγνώριση της ιδιότητας της ανεργίας στους μηχανικούς και καταγραφής των ανέργων συναδέλφων (σχετικές αιτήσεις υπάρχουν στο blog του σωματείου:
http://smtiraklio.wordpress.com/)

Έγινε κάλεσμα στους συναδέλφους για συλλογική πίεση για την αναγνώριση της κάρτας ανεργίας των μηχανικών και για το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια όλων των ανέργων. Συζητήθηκε και η απεύθυνση και σε άλλα σωματεία και εργαζόμενους, π.χ. για δωρεάν εξετάσεις σε νοσοκομεία, για εκπτώσεις σε εισιτήρια στα λεωφορεία κλπ. Αναφέρθηκαν και τέθηκαν στόχοι για να αγωνιστούμε ώστε να αναγνωριστούν τα διάφορα “προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας” ως κανονική εργασία και οι εργαζόμενοι σε αυτά να αμείβονται με αξιοπρεπή αμοιβή, ανάλογη της παρεχόμενης εργασίας και πλήρη ασφάλιση.

Έγινε αναλυτική ενημέρωση και συζήτηση για την μέχρι σήμερα αλλά και την μελλοντική, παρουσία μας και συμμετοχή στις μάχες που έδωσαν και δίνουν οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, οι υπάλληλοι των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, οι εργαζόμενοι στην υγεία και αλλού. Κρίθηκε ιδιαίτερα σημαντικό να επιδιωχθεί ο συντονισμός του ΣΜΤ με άλλους κλάδους εργαζομένων ώστε να αντιμετωπιστεί από κοινού η συνολική επίθεση που δέχεται ολόκληρη η κοινωνία και στα εργασιακά και στη σταδιακή και ολοένα και επιταχυνόμενη διάλυση κάθε δημόσιου και δωρεάν αγαθού, της παιδείας, της υγείας, των υποδομών.

Προτάθηκαν κοινωνικές δράσεις και εκδηλώσεις με στόχο αφ\’ενός μεν την επικοινωνία των σκοπών μας σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα αλλά και την συγκέντρωση πόρων που θα χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση συναδέλφων που έχουν ανάγκη αλλά και για την υποστήριξη των αγώνων μας.

Μιλήσαμε και για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις καθώς και για λειτουργικά ζητήματα του σωματείου, κύρια για τις εκλογές οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 6 Οκτώβρη στην αίθουσα των συλλόγων στην οδό 25ης Αυγούστου 21 από 12:00 μέχρι 18:30.

Κλείνοντας αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε ένα κύκλο προσπαθειών για σύγκλιση νέας παντεχνικής συνέλευσης στο επόμενο διάστημα καθώς το ασφαλιστικό ζήτημα παραμένει μία από τις κύριες μας προτεραιότητες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook