Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στους αγρότες το σχέδιο που δημοσιοποίησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων. 
Ήδη οι αγρότες της Κρήτης, που φέτος δοκιμάζονται σκληρά από την ακαρπία των ελαιοδένδρων και σε πολλές περιοχές όπως λένε αδυνατούν να πληρώσουν φόρο, καθώς δεν θα έχουν εισόδημα, προαναγγέλλουν δυναμικές κινητοποιήσεις. 
Σύμφωνα με υπολογισμούς φοροτεχνικών, η μέση επιβάρυνση ανά στρέμμα ελαιοκαλλιέργειας αναμένεται να είναι περίπου 30 ευρώ ετησίως. 
Προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσει όμως και στη Βουλή το σχέδιο νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, σύσσωμη η αντιπολίτευση αντιδρά αλλά και μεγάλος αριθμός βουλευτών της ΝΔ, εκφράζει τις επιφυλάξεις του για το αν θα αποφασίσει να τον ψηφίσει στη Βουλή.
Αγανάκτηση υπάρχει από την πλευρά των αγροτών όλης της χώρας. Ήδη ο Αγροτικός Σύλλογος Τυμπακίου, με φόντο την αγωνία και τις αντιδράσεις, διοργανώνει παγκρήτια σύσκεψη με θέμα «Ενημέρωση για την φορολόγηση των αγροτεμαχίων και την επιδότηση των θερμοκηπίων», την ερχόμενη Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, στην αίθουσα των Νηπιαγωγείων στο Τυμπάκι. 
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου κ. Γεώργιος Ντισπυράκης, \”εμείς λέμε ούτε ένα ευρώ για φόρο στα αγροτεμάχια. Πουθενά στον κόσμο δεν φορολογούνται τα «εργαλεία» της εργασίας αλλά μόνο το εισόδημα που υπάρχει από αυτή. Πρόκειται για ακόμη ένα χαράτσι. Και επειδή η Κρήτη έχει πολλά παραθαλάσσια αγροτεμάχια το κόστος θα είναι δυσβάστακτο. Η κυβέρνηση θέλει να εισπράξει χρήματα που δεν υπάρχουν. Αυτό που προσπαθεί η κυβέρνηση είναι να «βάλει χέρι» στις κοινοτικές επιδοτήσεις. Επειδή δεν μπορεί να τις εισπράξει από την ΕΕ θα χρεώσει τους αγρότες στην εφορία και όταν θα δίνει η Κοινότητα τα χρήματα αυτά θα τα εισπράττει το κράτος.\”
 Στη συνάντηση θα παρευρεθούν συνεταιριστές και αγροσυνδικαλιστές από όλη την Κρήτη, όπως και βουλευτές των κομμάτων και ο ευρωβουλευτής κ. Δανέλλης, ο περιφερειάρχης και μεγάλος αριθμός δημάρχων. Σε περίπτωση που δεν μας υποσχεθούν από την κυβέρνηση ότι θα αλλάξουν αυτές τις προτάσεις τότε θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις». 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Ελαιολάδου κ. Γιώργος Γωνιωτάκης έκανε λόγο για «έναν άδικο και αντισυνταγματικό φόρο που επιβάλλεται οριζόντια στο μέσον παραγωγής των αγροτών δηλαδή στο χωράφι. Είναι το ίδιο σαν να αποφασίσει η κυβέρνηση να φορολογήσει τα μηχανήματα ενός εργοστασίου». 
Για ανισότητα στη φορολόγηση και υπερβολική επιβάρυνση στους αγρότες και στους κατόχους αγροτεμαχίων που είναι αναξιοποίητα, κάνουν λόγο 17 βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι κατέθεσαν και ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως σημειώνουν, ο προβληματισμός τους αφορά κυρίαρχα τους αγρότες που αγωνίζονται να επιβιώσουν. Απαντώντας σε ερώτηση του ΑγροΤύπου οι βουλευτές της ΝΔ μας τονίζουν ότι «δεν μπορούμε να «καταπιούμε» αυτές τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών». 
«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με αυτές τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, που υπογράφει την παραπάνω ερώτηση.
Όπως επισημαίνει, «δεν μπορεί να φορολογείται ένα λατομείο με συντελεστή 1,2 και ένα αγρόκτημα με δενδρώδεις καλλιέργειες να έχει συντελεστή 2,5. Να σας επισημάνω για παράδειγμα ότι η φετινή χρονιά για τους ροδακινοπαραγωγούς έδωσε 30 λεπτά το κιλό στα συμπήρηνα στον παραγωγό, επειδή δεν υπήρχε παραγωγή λόγω της χαλαζόπτωσης.
Τις προηγούμενες χρονιές ο ροδακινοπαραγωγός εισπράττει μέση τιμή από 15 μέχρι 20 λεπτά το κιλό. Είναι «ντροπή» να λέμε ότι ένα λατομείο ή ένα μεταλλείο θα πληρώνει λιγότερο φόρο από αυτόν που θα πληρώνει ένας αγρότης για ένα αγροτεμάχιο με το οποίο προσπαθεί να επιβιώσει». 
«Σχετικά με την απόσταση από τη θάλασσα, εφόσον καλλιεργείται το κτήμα με μονοετή καλλιέργεια ή δενδρώδη καλλιέργεια, το σιτάρι που θα αποδώσει το κτήμα κοντά στη θάλασσα ή τα φρούτα που θα παραχθούν κοντά στη θάλασσα, θα πουληθούν με μεγαλύτερη τιμή από ότι στο αγροτεμάχιο που θα βρίσκεται 800 μέτρα μακριά από τη θάλασσα, ώστε να δικαιολογείται να φορολογηθεί ακριβότερα το γήπεδο- χωράφι το οποίο βρίσκεται κοντά στη θάλασσα; Όχι βέβαια. Αν πουληθεί το παραθαλάσσιο κτήμα, τότε να φορολογηθεί. Όχι όμως επειδή είναι κοντά στην θάλασσα να επιβαρύνεται ο αγρότης για αυτό», τονίζει.
agrotypos.gr/Σταύρος Παϊσιάδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook