Σε πολιτική διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους για την οριστική διευθέτηση των όρων που θα συνοδεύον οποιαδήποτε νέα βοήθεια χρειαστεί η Ελλάδα με σκοπό να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό των ετών 2014-2016 προσανατολίζεται η ελληνική κυβέρνηση μόλις ολοκληρωθούν οι επαφές με την τρόικα. 
Στο Eurogroup της 22ας Νοεμβρίου είτε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα λάβει χώρα στις 19 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, λίγο πριν η χώρα μας αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου, η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να διαπραγματευτεί μια συνολική λύση χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσει στην εφαρμογή νέων οριζόντιων μέτρων ή νέων περικοπών.
Με τη γερμανική πλευρά να επαναλαμβάνει συνεχώς πως το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους αποκλείεται να πραγματοποιηθεί, η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αναζητήσει μια πολιτική συμφωνία στο πλαίσιο των αποφάσεων του Eurogoroup του Νοεμβρίου του 2012, υπό την προϋπόθεση πως θα καταφέρει να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα. 
Σε αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει και υπό προϋποθέσεις να επιτύχει μια σειρά διευκολύνσεων, όπως την επιμήκυνση του ορίου αποπληρωμής των δανείων και ενδεχομένως και την περαιτέρω μείωση του επιτοκίου δανεισμού.
Βασικό σημείο των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους μας θα είναι το ύψος του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας για το 2014, το οποίο η ελληνική πλευρά εκτιμά στα 500 εκατομμύρια ευρώ και το οποίο μπορεί να καλυφθεί χωρίς τη λήψη νέων μέτρων ενώ η τρόικα υπολογίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας στα 2,5 δισεκατομμύρια κυρίως λόγω των ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά ταμεία.
Δύσκολες αναμένονται και οι διαπραγματεύσεις για τα σχέδια αναδιάρθρωσης της ΛΑΡΚΟ, των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ με την ελληνική πλευρά να θεωρεί πιθανή την επίτευξη συμφωνίας με την Κομισιόν τουλάχιστον για τη ΛΑΡΚΟ η οποία θα βρίσκεται πλησιέστερα στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook