Ο περσινός Χειμώνας, έκανε το χατήρι στους καταναλωτές και δεν ήταν ήπιος, με αποτέλεσμα να ανάψουν τα καλοριφέρ όσο λιγότερο γίνεται έως και καθόλου, αποφεύγοντας να προμηθευσούν τους λέβητες με ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης.

Για το πόσο βαρύς θα είναι ο φετινός χειμώνας είναι \”άγνωσται αι βουλαί\” του Κυρίου. Αυτό όμως, που είναι γνωστό είναι η τιμή στην οποία θα αρχίσει να πωλείται φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης.

Πού… το πάει η τιμή στην Κρήτη

Η διάθεση του πετρελαίου αρχίζει όπως πάντα στις 15 Οκτωβρίου.

Η τιμή στην Κρήτη αναμένεται να φτάσει περίπου το 1,35 ευρώ το λίτρο. Ίσως πάντως, σε κάποιες περιοχές να κατεβαίνει στο 1,33 ευρώ το λίτρο.

Απο εβδομάδα εξελίξεις

Αυτή την εβδομάδα, αναμένονται και οι αποφάσεις από το υπουργείο για το αν και κατά πόσο θα αλλάξουν τα κριτήρια και το ύψος του επιδόματος θέρμανσης.

Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Βαγγέλης Κώτσος, στη σύσκεψη που είχε ο κλάδος του, την Πέμπτη με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, του ζήτησαν να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και να γίνουν αλλαγές στη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης.

Όμως ο κ. Μαυραγάνης ήταν τελείως αρνητικός απέναντι στη μείωση του φόρου. Αντίθετα υπήρξε διαλλακτικός ως προς το επίδομα και ζήτησε να του αποσταλλούν εγγράφως οι προτάσεις.

\”Την επόμενη στιγμή, στείλαμε στον κ. Μαυραγάνη τις προτάσεις μας για το επίδομα θέρμανσης\” μας λέει ο κ. Κώτσος και συνεχίζει:

\”Προτείναμε να αυξηθεί το ποσό του επιδόματος. Δεν γίνεται η Κρήτη που βρίσκεται στην 4η ζώνη, να παίρνει 140-150 ευρώ επίδομα. Αυτό είναι φιλοδώρημα. Επιπλέον πρέπει να μην συνυπολογίζεται στο ποσό ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και το επίδομα να αντιστοιχεί στο σύνολο των καθαρών λίτρων που χρειάζεται κάθε οικογένεια για να ζεσταθεί. Επιπλέον προτείναμε ακριβώς ποιά σημεία των κριτηρίων πρέπει να αλλάξουν καθώς είναι άδικα\”

Ο ίδιος ο κ. Κώτσος, ρώτησε τον υφυπουργό, για ποιό λόγο ακολουθείται το μέτρο της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης και φέτος, αφού πέρσι έχασαν από την εφαρμογή του όλοι, από τους καταναλωτές μέχρι το κράτος.

\”Τον ρώτησα, μήπως συνεχίζεται η αποτυχημένη αυτή συνταγή επειδή εξυπηρετείται κάποια σκοπιμότητα. Μήπως θέλουν με αυτό τον τρόπο να πριμοδοτήσουν άλλες μορφές ενεργειας όπως το φυσικό αέριο, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν να πωλήσουν ευκολότερα την εταιρεία, αφού την πρώτη φορά δεν πέτυχε η πώληση. Ο κ. Μαυραγανης, αρνήθηκε ότι υπάρχει σκοπιμότητα, αλλά δεν έδωσε και απάντηση γιατί ακολουθείται ένα μέτρο που δεν απέδωσε καθόλου\” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κώτσος.

Πάντως όπως και πέρσι παρατηρήθηκε πτώση στην προμήθεια πετρελαίου, έτσι και φέτος δεν αναμένεται να αλλάξουν πολύ τα πράγματα, εκτός κι αν δοθεί μια ανάσα με αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης.

Καιρού επιτρέποντος, οι σόμπες και τα τζάκια φαίνεται ότι θα σηκώσουν και φέτος στα νοικοκυριά το… λάβαρο της θέρμανσης.

Τώνια Λιοδάκη
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook