Προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί με σαφήνεια στο πως αντιμετωπίστηκε το περιστατικό της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη στο νοσοκομείο Ρεθύμνου από τη στιγμή που έφτασε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου διέταξε ο διοικητής του ιδρύματος, Γιώργος Μοσχοβάκης.

Τα ερωτήματα, άλλωστε, που θέτει η οικογένεια της άτυχης κοπέλας, που «έφυγε» από τη ζωή τόσο πρόωρα λόγω δηλητηρίασης από κατανάλωση αλκοόλ, είναι καταιγιστικά και ζητούν άμεσες και σοβαρές απαντήσεις από τη διοίκηση του νοσοκομείου. Ο κ. Μοσχοβάκης από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι το περιστατικό αντιμετωπίστηκε όπως όλα τα ανάλογα περιστατικά μέθης.

 

Ωστόσο, ο πατέρας της 16χρονης, Μανώλης Ακουμιανάκης απευθύνει μία σειρά από ερωτήματα, για το εάν οι γιατροί στη βραχεία νοσηλεία έκαναν τις απαραίτητες εξετάσεις στο παιδί του. Και φυσικά, το μεγαλύτερο και αναπάντητο ερώτημα παραμένει: γιατί το νοσοκομείο και οι γιατροί δεν φρόντισαν να ειδοποιήσουν τους γονείς της άτυχης Στέλλας την ώρα που το παιδί τους μεταφέρθηκε στο ίδρυμα από τους φίλους της για να συνέλθει από τη μέθη.

 

Μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ο κ. Μοσχοβάκης σημείωσε πως ήδη έχει ζητήσει να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση, για την οποία εξουσιοδότησε την πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής του νοσοκομείου Ρεθύμνου. Τα αποτελέσματα αυτής περιμένει ο ίδιος εντός των  επόμενων τριών ημερών, ζητώντας απαντήσεις σε μία σειρά από ζητήματα: πότε και πώς πήγε η 16χρονη στο νοσοκομείο, πώς αντιμετωπίστηκε το περιστατικό, τι ακριβώς έγινε και από ποιους.

 

Σύμφωνα με τον κ. Μοσχοβάκη, την 16χρονη Στέλλα ανέλαβε ειδικευόμενος ιατρός, συμπλήρωσε ωστόσο ότι την εξέτασε και ειδικευμένος γιατρός.
Ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος τόνισε ακόμα πως έχει ζητήσει από τους εμπλεκόμενους να συλλέξουν όλα τα στοιχεία που έχει ζητήσει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου για να σταλούν το συντομότερο δυνατό και να συμπεριληφθούν στη δικογραφία, προκειμένου να υπάρξει εξέλιξη στο έργο της προανάκρισης.

 

Σε ό,τι αφορά στο ερώτημα γιατί οι γιατροί δεν ειδοποίησαν άμεσα τους γονείς της μικρής, ο κ. Μοσχοβάκης τόνισε ότι και αυτό θα διερευνηθεί, ενώ υποστήριξε ότι όταν το παιδί πήγε στο νοσοκομείο καταγράφηκε ότι ήταν 17 ετών.

 

Πως αντιμετωπίζεται ένα περιστατικό μέθης;

 

Οι γιατροί, πάντως, υποστηρίζουν ότι σε περιπτώσεις μέθης πλέον δεν γίνεται πλύση στομάχου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Διευθυντής της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, κ. Χαράλαμπος Μαρκάκης τόνισε πως αυτό που γίνεται είναι να χορηγηθεί στον μεθυσμένο ορός με γλυκόζη και να τοποθετηθεί σε πλάγια θέση.

 

Παράλληλα, ο ίδιος υποστήριξε ότι με μία απλή εξέταση αίματος δεν θα μπορούσε να φανεί ποια ήταν η ποσότητα του αλκοόλ στο αίμα της 16χρονης, πράγμα που φαίνεται μόνο μέσα από τοξικολογική εξέταση που γίνεται σε ένα μόνο εργαστήριο στην Κρήτη, που βρίσκεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

 

Επομένως, τόνισε στην Κ.Ε., αυτό δεν είναι εφικτό να γίνεται με κάθε περιστατικό μέθης που φτάνει στο νοσοκομείο, ενώ πρόσθεσε πως η εν λόγω εξέταση έγινε όταν πλέον η 16χρονη είχε διασωληνωθεί και ζητήθηκε από τους υπευθύνους του εργαστηρίου να εκδώσουν επειγόντως τα αποτελέσματα. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ίδιο όταν η 16χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, από τους γιατρούς ελήφθησαν αέρια αίματος.

 

Σφραγίζονται δυο καταστήματα

 

Εντολή για τη σφράγιση δύο καταστημάτων έδωσε χθες ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, στο γραφείο καταστημάτων, μετά από το σχετικό αίτημα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας, που έφτασε το πρωί στην αρμόδια δημοτική υπηρεσία. Πρόκειται για δύο νυχτερινά κέντρα, στα οποία βρέθηκαν το μοιραίο βράδυ της η 16χρονη και η παρέα της και στα οποία επετράπη η είσοδος, παραμονή και η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών από τους ανήλικους.

 

Η εντολή διατάσσει τη σφράγιση του ενός για 20 ημέρες και του δεύτερου για 10 ημέρες, ενώ η αρμόδια υπηρεσία έχει ήδη στείλει την απόφαση στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι έχουν περιθώριο από τον νόμο πέντε ημερών για να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους και στη συνέχεια προχωρά η διαδικασία της σφράγισης.

 

Κοινωνική ευθύνη

 

Ο τραγικός χαμός της Στέλλας Ακουμιανάκη δημιουργεί, όμως, σαφέστατα ερωτήματα σχετικά με το πώς γίνονται οι έλεγχοι στα νυχτερινά κέντρα, πως επιτρέπεται η είσοδος σε ανήλικους και πώς προσφέρονται αλκοολούχα ποτά σε αυτούς. Και φυσικά δεν πρόκειται για ένα γεγονός που μας ρίχνει από τα σύννεφα, αφού είναι τοις πάσι γνωστό ότι η τακτική αυτή είναι δεδομένη.

 

Και αφού είναι γνωστό, τότε ποιοι και πόσοι έλεγχοι γίνονται; Ζητούν οι υπεύθυνοι των κέντρων ταυτότητα πριν επιτρέψουν την είσοδο στο μπαρ σε κάποιο άτομο νεαρής ηλικίας; Η αστυνομία πόσο συχνούς ελέγχους κάνει για να πατάξει το φαινόμενο, ακόμα και αν πρόκειται πια για απλό πταίσμα και οι κυρώσεις είναι ελαφρύτερες; Και κυρίως, οι υπηρεσίες του δήμου και της περιφέρειας ελέγχουν κατά πόσο εφαρμόζεται ο νόμος, πως λειτουργούν τα καταστήματα, αλλά ακόμα και το τι είδους και ποιότητας ποτά σερβίρουν; Και αλήθεια, παίζει ρόλο εάν ένας ανήλικος πιει μόνο ένα ποτό ή ένα σφηνάκι και δεν περιέλθει σε κατάσταση μέθης, από τη στιγμή που ακόμα και αυτό αποτελεί σαφέστατη παράβαση του νόμου;

 

Όλα αυτά τα ζητήματα είναι εκείνα που έχουν ανακύψει τις τελευταίες ημέρες ακόμα πιο έντονα μετά τον άδικο θάνατο της μικρής Στέλλας, με τους πολίτες να αναρωτιούνται εάν τελικά σε αυτόν τον τόπο εφαρμόζονται οι νόμοι. 

 

Αυτά τα ερωτήματα θέτει και το Σωματείο Εστίασης του δήμου Ρεθύμνου, το Δ.Σ. του οποίου συνεδρίασε προχθές το βράδυ, συζητώντας ένα πρόβλημα που και στα ίδια τα μέλη του είναι γνωστό. Σε ανακοίνωση του καταδικάζει τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων που σερβίρουν αλκοόλ σε ανήλικους και ζητούν από την πολιτεία να διασφαλίσει την τήρηση των νόμων, αλλά και από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μανώλη Όθωνα να φροντίσει για την καταστολή του φαινομένου.

 

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του το σωματείο σημειώνει:
«Mε αφορμή τον άδικο χαμό της δεκαεξάχρονης Στέλλας το Σωματείο μας έπειτα από έκτακτο Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω:
• Καταρχήν εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια της άτυχης Στέλλας Ακουμιανάκη και ευχόμαστε να είναι το τελευταίο θύμα απώλειας ζωής που σχετίζεται με το αλκοόλ. Αλλά επειδή με ευχολόγια, παρακλήσεις και συναισθηματικές κορώνες δεν θα είμαστε χρήσιμοι, παρακάτω θα τοποθετηθούμε όσον αφορά το μερίδιο ευθύνης του κλάδου μας.

 

• Καταδικάζουμε απερίφραστα και χωρίς κανένα ελαφρυντικό και δικαιολογία τους συναδέλφους μας που πωλούν αλκοόλ ή επιτρέπουν την είσοδο στα καταστήματά τους σε ανήλικους με σκοπό την αύξηση της πελατείας τους (παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των νυχτερινών κλαμπ δεν ανήκουν στο Σωματείο μας).

 

• Ζητούμε από την Πολιτεία τα αυτονόητα:
° Την αυστηρότερη δυνατή τήρηση του νόμου και την επιβολή των αυστηρότερων ποινών που προβλέπονται από αυτόν. Οι παραβάσεις που σχετίζονται με την υγεία και τη ζωή των παιδιών μας θα πρέπει να είναι το μείζον και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη αυστηρότητα με τακτικούς και σε ανύποπτο χρόνο ελέγχους.
° Από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη συμπατριώτη μας κύριο Όθωνα (ο οποίος γνωρίζει προβλήμα πολύ καλά) να πρωτοστατήσει από τη θεσμική του θέση για τη μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια από την πλευρά της πολιτείας για την αστυνόμευση και την καταστολή του νοσηρού αυτού φαινομένου.
° Από το τμήμα Εμπορίου να διεξάγονται συστηματικοί έλεγχοι για να διαπιστώνεται η σωστή ποιότητα και καθαρότητα των οινοπνευματωδών ποτών που διατίθενται στα καταστήματα αναψυχής.

Και τέλος ζητούμε από τους συναδέλφους μας να ελέγχουν πάντοτε την ηλικία (μέσω ταυτότητας) αυτών που τους ζητούν αλκοόλ ή αυτών που θέλουν να μπουν σε νυχτερινό μαγαζί διασκέδασης (όταν υπάρχει αμφιβολία για την ηλικία). Και δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνούν ότι στο βωμό του κέρδους δεν θα πρέπει να θυσιάζονται τα πάντα και επίσης ότι η άτυχη Στέλλα θα μπορούσε κάλλιστα να είναι κόρη μας, ανιψιά μας, κόρη φίλου μας, βαφτισιμιά μας».

goodnet.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook