Θεωρείται ως μια διάνοια της επιστήμης της πληροφορικής. Η καταγωγή του είναι από το Ηράκλειο της Κρήτης στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Πρόκειται για το Σήφη Σηφάκη ο οποίος ζει στη Γαλλία και εργάζεται για το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών στο εργαστήριο VERIMAG κοντά στη Γκρενόμπλ, του οποίου είναι ιδρυτής.

Ο κ. Σηφάκης πρόσφατα έλαβε άλλη μια τιμητική διάκριση και τιμήθηκε με το μετάλλιο Leonardo da Vinci.

Είναι ο επιστήμονας από τον οποίο η διεθνής επιστημονική κοινότητα αναμένει την τελειοποίηση των Ενσωματωμένων Συστημάτων που θα επιτρέψουν «Το Διαδίκτυο Αντικειμένων», το «Νέο Ιντερνετ», ενδεχομένως και τη σύγκλιση νανοτεχνολογίας, πληροφορικής, γνωσιολογίας ηλεκτρονικής και μοριακής βιολογίας, «ώστε να πετύχουμε τη βελτίωση των επιδόσεων του ανθρώπου συνδυάζοντας τεχνητή και φυσική νοημοσύνη»!

\"\"

Ηδη, από το 2007, μαζί με τους συνεργάτες του Έντμουντ Κλάρκ και τον Έρνεστ Άλλεν Έμερσον, έχει τιμηθεί με το διεθνές βραβείο Α.Μ.Turing**.

Το βραβείο Turing θεωρείται το «Νόμπελ Πληροφορικής» και από το 1956 απονέμεται κάθε χρόνο σε πρόσωπα που είχαν μια ιδιαίτερη συμβολή στη εξέλιξη της επιστήμης.

Το βραβείο το πήρε για τις εργασίες τους στον έλεγχο μοντέλων (Model Checking), που αξιοποιείται πλέον από τις ΙΒΜ, Intel, Microsoft, Google και την Airbus!Ονομάζεται Ιωσήφ (Σήφης) Σηφάκης. Εργάζεται για το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας, είναι διευθυντής έρευνας στο CNRS και ιδρυτής του εργαστηρίου Verimag στη Γκρενόμπλ.

Η αποστολή του δρος Σηφάκη είναι, μέσω του Model Checking, να διασφαλίσει την ασφαλή και απρόσκοπτη «συνεργασία» μεταξύ διαδικτύου και Ενσωματωμένων Συστημάτων.

Τι είναι το Model Checking

«Η αρχική ιδέα ήταν να βρούμε έναν τρόπο που θα μας επιτρέπει να φτιάξουμε συστήματα ασφαλή, που δεν κάνουν λάθη όταν δουλεύουν.

Συστήματα όχι για τον προσωπικό υπολογιστή αλλά για συσκευές διαφόρων ειδών, μεγάλες, όπως τα αεροπλάνα, ή μικρές, όπως τα κινητά τηλέφωνα ή οι αισθητήρες.

Το ζητούμενο είναι να φτιάξουμε ασφαλή συστήματα, σε μια εμπειρική επιστήμη.

Η πρόκληση

«Ξέρετε πόσο μεγάλη θα είναι η απλοποίηση της ζωής μας αν χρησιμοποιηθούν και αλλού οι υπολογιστές; Όμως, ακόμη δεν μπορούμε να προσφέρουμε αρκετή ασφάλεια ή το κόστος είναι απαγορευτικό σε κάποιες περιπτώσεις. Ακόμη, όμως, υπάρχουν συστήματα που δεν ξέρουμε πως να τα φτιάξουμε.

Ας πούμε, θα θέλαμε ένα σύστημα ελέγχου της παγκόσμιας εναερίου κυκλοφορίας, εντελώς αυτόματο. Η χρήση του εναερίου χώρου είναι πρόβλημα που η λύση του θα σήμαινε οικονομία -αφού θα καταναλώνονταν λιγότερα καύσιμα-, λιγότερες καθυστερήσεις, μεγαλύτερη ασφάλεια. Θα θέλαμε ένα σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας εντελώς αυτόματο.

Η διαδρομή του αεροσκάφους σήμερα είναι στατικά προσδιορισμένη. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα σύστημα με το οποίο να σηκώνεται το αεροπλάνο και να βρίσκει με τρόπο δυναμικό το δρόμο του. Οι Αμερικάνοι έχουν ξοδέψει τα τελευταία 10 χρόνια πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτό, και τελικά δεν προχωρήσανε διότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ασφάλειας.

Δεν ξέρουμε, λοιπόν, πως να το κάνουμε αυτό, δεν ξέρουμε να κάνουμε συστήματα των συστημάτων (Systems of Systems). Δεν ξέρουμε πως να βάλουμε τεχνολογία αεροπλάνων στα αυτοκίνητα. Σήμερα, τα αεροπλάνα πετούν by wire, δηλαδή μεταξύ πιλότου και ηλεκτρομηχανικών μερών υπάρχει ένας υπολογιστής. Αυτό πρώτη φορά έγινε με τα Airbus 320. Εκείνος που τελικά αποφασίζει είναι ο υπολογιστής, αφού ο πιλότος δώσει τα σχετικά στοιχεία.

Θα ήταν σπουδαίο να περάσουμε από το fly-by-wire στο drive-by-wire, δηλαδή να εφαρμόσουμε κάτι τέτοιο και στο αυτοκίνητο. Θα μας προστάτευε από πολλά πράγματα, αλλά έχει απαγορευτικό κόστος λόγω του testing που απαιτείται. Κάποτε, όμως, θα το κάνουμε. Όμως χρειάζονται τεράστιες επενδύσεις, χρειάζονται αυτόματοι αυτοκινητόδρομοι, χρειάζονται πολλά».

(πηγη: Συνέντευξη στη Λαμπρινή Χ. Θωμά για το Skai.gr)

\"\"

Σε 10 χρόνια αναμένουμε:

«Το Διαδίκτυο Αντικειμένων. Αντί να έχουμε πρόσβαση μόνο σε πληροφορία multimedia θα έχουμε πρόσβαση σε αντικείμενα με μεγάλες επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο θα οργανώνουμε την εργασία.

Με ένα κλικ θα βλέπουμε και μηχανήματα που υπάρχουν στο σπίτι π.χ. κουζίνα, ψυγείο, τηλεόραση και θα ελέγχουμε τη λειτουργία τους. Θα γίνει μια ολοκλήρωση των συσκευών, των μηχανημάτων, θα μπορούμε, μέσα από το τηλέφωνό μας να συνδεθούμε με την τράπεζά μας κατευθείαν, να κλείνουμε λογαριασμούς, να έχουμε πρόσβαση στο ιατρικό μας βιβλιάριο (!), δηλαδή σε πράγματα που δεν μπορούμε σήμερα επειδή το τηλέφωνο δεν πληροί όρους ασφαλείας».

[πηγή: Συνέντευξη στους Τάσο Οικονόμου, Χρήστο Σύλλα για το portal.kathimerini.gr]

με πληροφορίες από goodnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook