Η προφυλάκιση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου και του υπαρχηγού της Χρήστου Παππά επαναφέρει τώρα με έντονο τρόπο στη δημόσια συζήτηση το ερώτημα αν το ναζιστικό αυτό μόρφωμα πρέπει ή όχι να τεθεί εκτός νόμου, ιδίως μάλιστα στην περίπτωση που η Δικαιοσύνη αποφανθεί τελικά ότι πρόκειται πράγματι περί εγκληματικής οργάνωσης. 

Οι απόψεις που διατυπώνονται, τόσο από όσους απαντούν θετικά, όσο και από εκείνους που διαφωνούν, έχουν πάντως κοινό παρονομαστή την ανάγκη να προστατευθεί αποτελεσματικά η δημοκρατία μας και επομένως να συρρικνωθεί στο ελάχιστο η απήχηση και η επιρροή των φασιστικών «ιδεών» και πρακτικών στην ελληνική κοινωνία. Να επιστρέψει δηλαδή η Χρυσή Αυγή, ή το όποιο άλλο ανάλογο σχήμα θα τη διαδεχθεί τυχόν προσεχώς, στο περιθώριο της πολιτικής μας ζωής, από όπου ανασύρθηκε τα τελευταία χρόνια ελέω κρίσης... 

Γιατί βέβαια, όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει από τη στήλη αυτή, τα υψηλά ποσοστά που κατέγραψε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το ακραίο αυτό κόμμα συνδέονται ευθέως με την πλήρη απαξίωση του μεταπολιτευτικού μοντέλου διακυβέρνησης της χώρας μας, ιδίως μετά την πολιτική, ηθική και οικονομική της χρεωκοπία...

ΜΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ τους στη «R», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Μάκης Βορίδης και ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μανώλης Γλέζος εκφράζουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις. Ο κυβερνητικός βουλευτής αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο απαγόρευσης της λειτουργίας της Χρυσής Αυγής αν καταδικασθεί η ηγεσία της, και μάλιστα χωρίς πρόσθετη νομοθεσία. Με απλή ερμηνεία του υφιστάμενου νομικού πλαισίου. 

«Είναι ένα ερώτημα που θα μας απασχολήσει και θα δούμε», λέει ο κ. Βορίδης. Και συνεχίζει: «Το ερώτημα που τίθεται είναι και πολιτικό και νομικό. Είναι ο τρόπος αντιμετωπίσεως ενός πολιτικού κόμματος που δεν εκπληρώνει τον συνταγματικό του σκοπό, αλλά δομείται ως εγκληματική οργάνωση ή χρησιμοποιείται ως κάλυψη για να στεγάσει μια εγκληματική οργάνωση. Η έννομη τάξη μας -καταλήγει ο εκπρόσωπος της Ν.Δ.- και δη η συνταγματική, αλλά και η νομοθεσία περί κομμάτων, προφανώς δεν θέλει να διευκολύνει, να επιβραβεύσει και να ενθαρρύνει τη λειτουργία μιας τέτοιας δομής».

Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ, από την άλλη πλευρά, διατυπώνει με έμφαση την άποψη ότι η Χρυσή Αυγή αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά μόνον αν αντιμετωπισθούν οι αιτίες της γιγάντωσής της. Ο «Νέστορας» της Αριστεράς απευθύνει έκκληση προς όλους να μην παρεμβαίνουν στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και να την αφήσουν απερίσπαστη να κάνει το καθήκον της. Παράλληλα επισημαίνει ότι «δουλειά» της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι «να μην επιτρέπει στην εν λόγω οργάνωση ή σε όποια άλλη να σχηματίζει κράτος εν κράτει, όπως εδώ και χρόνια συμβαίνει». 

Και ο Μανώλης Γλέζος συμπληρώνει: «Κανένα κόμμα δεν μπορεί να τεθεί εκτός νόμου. Η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ναζιστικού μορφώματος πρέπει να γίνει ιδεολογικά και πολιτικά. Τώρα, επιτέλους, το μόρφωμα αυτό τίθεται ενώπιον του νόμου. Θα ήμουν ευτυχής -καταλήγει ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ- αν δεν είχε χρειαστεί να χυθεί αίμα για να γίνει αυτό που είναι αυτονόητο σε μια ευνομούμενη πολιτεία».

ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ότι ο τρόπος για να εξαφανισθεί από τον πολιτικό χάρτη η Χρυσή Αυγή δεν είναι να τεθεί εκτός νόμου, αλλά επιτέλους ΕΝΤΟΣ νόμου, να υπάρξει δηλαδή ισχυρή βούληση για την εφαρμογή του νόμου όταν ο αρχηγός, οι βουλευτές και τα στελέχη της προβαίνουν σε έκνομες ενέργειες και δραστηριότητες, τη διατυπώσαμε στην «R» αμέσως μετά τη δολοφονία του άτυχου Παύλου Φύσσα. Επισημάναμε μάλιστα τότε ότι η καλύτερη και ίσως η μόνη απάντηση στα αίτια του επικίνδυνου αυτού φαινομένου είναι η αποκατάσταση του ηθικού κύρους της πολιτικής μας ζωής, ο σεβασμός στη δημοκρατική της οργάνωση, όπως αυτή περιγράφεται από το Σύνταγμα και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεγάλων λαϊκών προβλημάτων της εποχής.

ΣΗΜΕΡΑ, με τους επικεφαλής της Χρυσής Αυγής προφυλακισμένους και με το κουβάρι της εγκληματικής της δράσης να ξετυλίγεται καθημερινά και με νέες αποκαλύψεις, ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε όλοι και πρώτοι οι πολιτικοί μας ταγοί ότι οφείλουμε και οφείλουν να πολεμήσουμε και να πολεμήσουν τον φασισμό και τη βία, σε όλες τους τις εκφάνσεις και σε όλες τους τις εκφράσεις. Είτε πρόκειται για φυσική βία, είτε για ψυχολογική... Και αυτό απαιτεί συνεννόηση και συνεργασία όλων των δημοκρατικών δυνάμεων του έθνους, για να αντιμετωπίσουμε πρώτιστα τη βαθειά πολιτική και ηθική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας. 

Αν δεν αποκατασταθεί το κύρος και η αξιοπιστία της πολιτικής μας ζωής, αν δεν εμπιστευθούν ξανά οι πολίτες τους δημοκρατικούς μας θεσμούς, έστω και στοιχειωδώς, αν δεν ξαναβάλουμε την πολιτική και τη Δικαιοσύνη στο βάθρο τους, δεν πρόκειται να βελτιωθεί ούτε η κατάσταση της οικονομίας μας. Και αν η Χρυσή Αυγή τεθεί τώρα εκτός νόμου, κάποιο άλλο μόρφωμα θα πάρει σύντομα τη θέση της, εκμεταλλευόμενο τη νοσηρή πολιτική ατμόσφαιρα της εποχής. Δεν αρκεί να κοπούν τα κλαδιά... Στις ρίζες είναι το πρόβλημα...

Νίκος Χατζηνικολάου
Δημοσιογράφος
RealNews