Υλικά

• 1 κιλό μοσχάρι (από κυλότο), κομμένο σε μεγάλες μπουκιές
• 500 γρ. κριθαράκι μέτριο
• 500 γρ. ώριμες ντομάτες, περασμένες παο τον τρίφτη
• 20 γρ. τοματοπολτό
• 180 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, περασμένο απο τον τρίφτη
• 1 ξυλάκι κανέλας
• 2-3 τεμ. γαρύφαλλο
• 2-3 τεμ. μπαχάρι
• 1 δαφνόφυλλο
• 180 ml. λευκό ξηρό κρασί
• Αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρέας μέχρι να θωρακιστεί καλά απ’όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 5 λεπτά περίπου. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρει βράση για 10 λεπτά με σκεπασμένο καπάκι. 

Στη συνέχεια προσθέτουμε 250 ml. νερό και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά περίπου. Ενώνουμε τη φρέσκια ντομάτα με τον τοματοπολτό και τα προσθέτουμε στο φαγητό. Βάζουμε σε τουλπάνι όλα τα μπαχαρικά και κατόπιν τα ρίχνουμε κι’αυτά στο φαγητό. 

Φτιάχνουμε τη γεύση και ψήνουμε ακόμα 10 λεπτά. Αποσύρουμε απο τη φωτιά και τοποθετούμε σε ταψί ή πυρέξ (αφαιρώντας το τουλπάνι με τα μπαχαρικά). 

Ρίχνουμε το κριθαράκι και προσθέτουμε 2 φλυτζάνια νερό ακόμα. Ανακατεύουμε να απλωθεί ομοιόμορφα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20- 25 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ψηθεί το ζυμαρικό. 

Ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα, προσθέτοντας υγρά άν χρειαστεί. Διορθώνουμε ξανά τη γεύση και σερβίρουμε.