Φραστικός πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών στις ΗΠΑ για το οικονομικό «blackout» στο αμερικανικό Δημόσιο.
Ο Τζον Μπένερ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, έδειξε… τα δόντια του στον Μπαράκ Ομπάμα διαμηνύοντας ότι εάν δεν διαπραγματευτεί, η χώρα θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία.
«Η Ουάσινγκτον δε θα αποφύγει τη χρεοκοπία εάν ο Αμερικανός πρόεδρος δε βάλει νερό στο κρασί του. Ήρθε η ώρα να αγωνιστούμε», υποστήριξε ο Μπένερ ξεκαθαρίζοντας πως οι Ρεπουμπλικάνοι δεν αφήνουν κανένα περιθώριο συμβιβασμού ενώ σε λίγες ημέρες οι ΗΠΑ θα «πιάσουν» και το όριο χρέους, που θα οδηγήσει τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη σε στάση πληρωμών έναντι των δανειακών υποχρεώσεών τους.
Ο Τζον Μπένερ δήλωσε επίσης πως η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων βουλευτών δε θα ψηφίσει το νομοσχέδιο ούτε για την άρση του κυβερνητικού «λουκέτου» (που έχει επιβληθεί από την 1η Οκτωβρίου) ούτε για την άρση του ορίου χρέους εάν η κυβέρνηση Ομπάμα δεν αποδεχθεί συμβιβασμούς αναφορικά με το φιλόδοξο νόμο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, το επονομαζόμενο «Obamacare», που από το 2010 που έχει ψηφιστεί, οι Ρεπουμπλικάνοι το πολεμούν με νύχια και με δόντια. 
Ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων επέμεινε ότι «δεν υπάρχουν οι απαραίτητες ψήφοι στη Βουλή για να περάσει» η λύση βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να ξεκινήσει και πάλι τη λειτουργία βασικών της υπηρεσιών. «Δε θέλω να χρεοκοπήσουν οι ΗΠΑ αλλά δε θα αυξήσω το όριο χρέους χωρίς να γίνει μία σοβαρή συζητήση για το πώς θα χειριστούμε τα προβλήματα που αυξάνουν το χρέος», τόνισε: «δεν υπήρχε ποτέ τόσο αφοσιωμένη ομάδα ανθρώπων που να ανησυχεί τόσο πολύ για το μέλλον της χώρας μας», πρόσθεσε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «ABC». 
Αξίζει να σημειωθεί ότι, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει ότι τα ρευστά διαθέσιμα για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων εξαντλούνται στις 17 Οκτωβρίου και πως η στάση πληρωμών θα επιφέρει κρίση χειρότερη από εκείνη της Lehman Brothers. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, κατηγόρησε το Κογκρέσο ότι «παίζει με τη φωτιά». «Εάν δεν ανεβάσουν το όριο χρέους, τότε θα έχουμε πολύ, πολύ μικρό χρονικό περιθώριο μέχρις ότου αρχίσουν να υλοποιούνται τα χειρότερα σενάρια» , υπογράμμισε.
Την ίδια ώρα, το πρακτορείο «Bloomberg» επισημαίνει με άρθρο του ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας των ΗΠΑ, οι επιπτώσεις θα είναι πολύ χειρότερες από την κρίση που προκλήθηκε με την κατάρρευση της Lehman Brothers. «Ενδεχόμενη αποτυχία της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη να πληρώσει τα χρέη της θα είναι άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη ιστορία και θα οδηγήσει σε κατάρρευση τις χρηματιστηριακές αγορές από τη Ζυρίχη στη Βραζιλία, θα παγώσει έναν μηχανισμό χρηματοδότησης 5 τρισ. δολάρια».
Από την πλευρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα, εμφανώς εκνευρισμένος, ζήτησε από τους Ρεπουμπλιακνούς να βάλουν επιτέλους «τέλος στη φάρσα».
Καθώς πλησιάζει η 17 Νεομβρίου, τα αμερικανικά επιχειρηματικά λόμπι συνεχίζουν να ασκούν έντονες πιέσεις στο Κογκρέσο προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού. 
Σε μία άλλη εξέλιξη, το Πεντάγωνο κάλεσε περίπου 350.000 πολιτικούς υπαλλήλους του να επιστρέψουν στις δουλειές τους.
Από το Μπαλί της Ινδονησίας, όπου σήμερα ξεκινούν οι εργασίας της Φόρουμ Συνεργασίας του APEC (Ασίας- Ειρηνικού), η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου, Πένι Πρίτζκερ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως, η παράλυση των κρατικών υπηρεσιών «επηρεάζει τις οικονομικές δραστηριότητες». Αλλά και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι, που αντικαθιστά τον Αμερικανό πρέδρο στο Μπαλί, τόνισε πως αν η «οικονομική παράλυση παραταθεί ή επαναληφθεί, ο κόσμος θα αρχίσει να αμφισβητεί τη σταθερότητα της πορείας των ΗΠΑ».
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook