Η 18χρονη Μάργκαρετ Ρόμπερτ ένοιωθε μια έντονη κοριτσίστικη έξαψη κάθε φορά που συναντούσε στους διαδρόμους του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης τον όμορφο και κομψό συμφοιτητή της Λόρδο του Craigmyle, εγγονό ενός Βρετανού κόμη.

Βρισκόταν στο πρώτο έτος των σπουδών της στη Χημεία όταν ένοιωσε το σκίρτημα του έρωτα για τον νεαρό, που διέθετε οικονομική άνεση μιας και η οικογένειά του εκτός από τους τίτλους ευγενείας, διέθετε και τους τίτλους της ναυτιλιακής εταιρείας P & O.

Χωρίς αμφιβολία, ήταν μια καλή «ψαριά» για την κόρη του μπακάλη από το Γκράνθαν της Κομητείας του Λίνκολνσάιρ. Αυτό ήταν το πρώτο φλερτ, η πρώτη ρομαντική ροζ ιστορία που έζησε το 1944 και που χρόνια αργότερα θα αποτελούσε μια μακρινή ανάμνηση για την γυναίκα που θα έμενε στην ιστορία ως η «Σιδηρά Κυρία» που δίχασε ένα ολόκληρο έθνος.

Ο έρωτάς της για τον νεαρό, αρχικά είχε υπέροχη εύνοια, τόσο που ο 20χρονος «Κρέγκι» όπως ήταν γνωστός, την φιλοξένησε για ένα Σαββατοκύριακο στο σπίτι του με σκοπό εκείνη να γνωρίσει τη χήρα μητέρα του. Η συνάντηση ωστόσο με την Λαίδη στο Λονδίνο, στο σπίτι της οικογένειας, δεν είχε επιτυχία. Η μητέρα του δεν ανέχτηκε ποτέ καθώς τη θεωρούσε «κοινή θνητή», και το ειδύλλιο έλαβε άδοξο τέλος λίγο καιρό μετά τη μοιραία γνωριμία. Ο αριστοκράτης Λόρδος υπάκουσε στις εντολές της μητέρας του και νυμφεύτηκε τελικά την δεσποινίδα Ρόμπερτς, μια «κατάλληλη» για εκείνον νύφη, πληγώνοντας την τρυφερή καρδιά της νεαρής τότε Μάργκαρετ.

Αλλά αυτό το ατυχές συμβάν διαγράφτηκε άμεσα από την μνήμη της, όπως άλλωστε συνήθιζε να κάνει με τις «μαύρες κηλίδες» κατά τη διάρκεια του βίου της, όπως αργότερα αποκάλυψε.
«Μπήκα στη ζωή της ως μεγάλος της θαυμαστής», εξομολογείται ο βιογράφος της Τζόνοθαν Αιτκεν, πρώην υπουργός των Συντηρητικών και πιστός της φίλος. Ο 77χρονος σήμερα πολιτικός υπογράφει τη βιογραφία της Σιδηράς Κυρίας «Margaret Thatcher: Power And Personality» και δηλώνει πως γνώρισε την αμφιλεγόμενη πολιτικό και από ένα άλλο πρίσμα, αυτό του πρώην συντρόφου της κόρης της, Κάρολ.

Από τη στιγμή που οι δημοσιογράφοι άρχισαν να καταγράφουν τις λεπτομέρειες της ζωή της, το 1975 οπότε και εξελέγη Πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος, βγήκαν στην επιφάνεια μερικές άγνωστες πτυχές της παιδικής της ηλικίας τα οποία φρόντισε επαρκώς να τα καλύψει με ένα πέπλο μυστηρίου. Στη συγγραφική απόπειρα του Αιτκεν, η Μάρκαρετ παρουσιάζεται ως ένα ήπιο και συμβατό παιδί. Απουσιάζουν ωστόσο τα αρνητικά ή θετικά στοιχεία του χαρακτήρα της, τα πολύτιμα δηλαδή «συστατικά» που μετέτρεψαν την νεαρή Μάργκαρετ σε μια από τις ισχυρότερες προσωπικότητες της πολιτικής τόσο στη Βρετανία, όσο και στη παγκόσμια σκηνή.

Η νεαρή Μάργκαρετ, σύμφωνα με το βιογράφο της, αντιμετώπιζε κοινωνικές και οικονομικές ανασφάλειες. Ακόμα και τα έτοιμα από τη μητέρα της ρούχα υπογράμμιζαν περαιτέρω την κοινωνική της ανισότητα από τους λοιπούς συμφοιτητές της που προέρχονταν από υψηλότερα κοινωνικά στρώματα. Αυτές οι παραλείψεις από τη ζωή της σκιαγραφούν το μετέπειτα προφίλ της πρωθυπουργού που απεβίωσε στις 8 Απριλίου του 2013. «Εδινε την εντύπωση ότι δεν διέθετε συμπόνια. Το πρόσωπό της συγκέντρωσε ταυτόχρονα αντιπάθεια και συμπάθεια. Αυτές οι 'λάμψεις' επιθετικότητας και υπερβολικής αυτοπεποίθησης είναι πολύ πιθανό να προήλθαν από τις ανασφάλειες που έθαβε μέσα της», γράφει ο Αιτκεν. «Υποψιάζομαι ότι η νεαρή Μάργκαρετ ήταν πιο επαναστατική, πιο διαλεκτική, πιο ανασφαλής και πιο δυσάρεστη από ό, τι έχει γίνει γνωστή...».

 

 

 

 

 

Το πρώτο φλερτ της Μάργκαρετ Θάτσερ, ο κομης που πλήγωσε την καρδιά της

 

Ο Τόνι Μπρέι, ο νεανικός έρωτας της Σιδηράς Κυρίας στο Πανεπιστήμιο του Οξφόρδης

iefimerida.gr