Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρά ο Σύλλογος Γονεών και κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Ζωνιανών, που αποφάσισε να βάλει και τυπικά \”λουκέτο\” στο τρίτο μεγαλύτερο Σχολείο του Δήμου Μυλοποτάμου, καθώς η Πολιτεία έχει οδηγήσει, με τις πράξεις και τις παραλείψεις της, σε ουσιαστική αδυναμία λειτουργίας του.

Αίτημα των γονέων είναι η άμεση κάλυψη των κενών σε δασκάλους και νηπιαγωγούς που παρουσιάστηκαν από την έναρξη της φετινής χρονιάς , καθώς και η γενικότερη στήριξη της Δημόσιας Εκπαίδευσης σε μια περιοχή που η Πολιτεία έχει δεσμευτεί για αναβαθμισμένη μορφωτική και κοινωνική φροντίδα.

Ο σύλλογος, έχει αποστείλει επιστολή προς τον Περιφερειακό Δ/ντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Κρήτης, κ. Κλινάκη Απόστολο, η οποία κινητοποείται σε τοπικούς φορείς και βουλευτές, με την οποία ενημερώνουν για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σχολείο αλλά ζητούν συμπαράσταση στον αγώνα τους.

Ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ανδρέας Ξανθός κατέθεσε αναφορά την Επιστολή του Συλλόγου και ζητά να δοθούν άμεσα λύσεις

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής

Κατ’ επανάληψη έχουμε λιθοβοληθεί σαν κοινωνία χωρίς ποτέ να αναρωτηθεί κανείς για το τι φταίει , αλλά και τι είναι αυτό που πρέπει να αλλάξει έτσι ώστε να βελτιωθεί το επίπεδο της μόρφωσης στα απομακρυσμένα χωριά.

Το Δημοτικό Σχολείο Ζωνιανών είναι το τρίτο μεγαλύτερο Σχολείο του Δήμου Μυλοποτάμου (μετά τα δύο σχολεία του Περάματος) και πιθανόν το μεγαλύτερο επαρχιακό σχολείο του Νομού, με 115 μαθητές/-τριες, πολύτεκνων οικογενειών.

Ενώ είχαμε καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μπει το σχολείο μας στην λίστα με τα δυσπρόσιτα αυτό ίσχυσε μόνο για 3 χρόνια. Η ύπαρξη κινήτρων στα ορεινά σχολεία κρίνεται πλέον επιβεβλημένη. Κίνητρο βέβαια δεν είναι μόνο τα χρήματα αλλά θα μπορούσε αυτά τα σχολεία να έχουν πολλά μόρια έτσι ώστε να βρίσκονται πρώτα στις προτιμήσεις των δασκάλων. Τα χρόνια που το σχολείο ήταν δυσπρόσιτο δεν είχαμε κανένα πρόβλημα πλήρωσης θέσεων.

Τα τελευταία, ωστόσο, χρόνια τα σχολεία μας (Νηπιαγωγείο και Δημοτικό) υποβαθμίζονται. Το μεν Νηπιαγωγείο λειτουργεί σχεδόν κάθε χρόνο από διαφορετικές αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς γιατί οι μόνιμες αποσπώνται κάθε χρόνο σε άλλα Νηπιαγωγεία. Στο δε Δημοτικό Σχολείο το ολοήμερο τμήμα υπολειτουργεί είτε γιατί δεν έχει δάσκαλο είτε γιατί δεν έχει ειδικότητες να το στηρίζουν. Γυμναστή δεν έχουμε ενώ υπάρχει οργανική θέση εδώ και χρόνια κι όταν αυτή ήταν καλυμμένη ο εκπαιδευτικός αποσπόταν για άλλα σχολεία ακόμα και με λιγότερους μαθητές. Εφόσον υπάρχουν οργανικές θέσεις έπρεπε να καλύπτονται κατά προτεραιότητα.

Τη φετινή χρονιά έχουμε τάξη με 26 παιδιά που δεν σπάει σε 2 τμήματα γιατί σκοντάφτει στο γράμμα του νόμου και δεν λαμβάνονται υπόψη οι εκπαιδευτικές-κοινωνικές ιδιαιτερότητες.

Οι όποιες εκκλήσεις μας για βοήθεια ως τώρα ήταν φωνή βοώντος εν τη ερήμω και τώρα σκοντάφτουν στη λέξη κρίση.

Μη μπορώντας να κατανοήσουμε την λειτουργία του συστήματος παρότι έχουμε προσπαθήσει αρκετά, κλείνουμε από την ερχόμενη βδομάδα με απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων το Δημοτικό σχολείο και το Νηπιαγωγείο Ζωνιανών και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Η πολιτεία είναι υπεύθυνη για ότι έχει συμβεί, συμβαίνει και θα συμβεί από τώρα και έπειτα.

Ζητούμε:

1. Πλήρωση των θέσεων στο 2/θ Νηπιαγωγείο Ζωνιανών για το πρωινό και για το Ολοήμερο Τμήμα (4 νηπιαγωγοί).
2. Πλήρωση της οργανικής θέσης του Γυμναστή στο Δημοτικό Σχολείο.
3. Διχοτόμηση Β τάξης με 26 παιδιά και Δ τάξης με 25 παιδιά.
4. Πλήρωση της θέσης του Ολοήμερου Τμήματος του Δημοτικού Σχολείου και τοποθέτηση εκπαιδευτικών ειδικοτήτων σε αυτό.
5. Άμεση λειτουργία του Τμήματος Ένταξης.
6. Να υπάρξει ειδική ρύθμιση για επιπλέον μοριοδότηση των εκπαιδευτικών στο Σχολείο μας για να λειτουργήσει ως κίνητρο.
7. Λόγω ειδικών συνθηκών πλήρη στελέχωση οργανική ή λειτουργική του Σχολείου μας από την αρχή κάθε σχολικού έτους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook