Πιάνουν τις πολύχρωμες ξυλομπογιές τους με τα μικρά τους χεράκια και αρχίζουν να ζωγραφίζουν. Μεταφέρουν στο χαρτί όσα έχουν ακούσει από τους γονείς τους, όσα έχουν μάθει για την τραγωδία στη Λαμπεντούζα και με την παιδική αθωότητά τους, «αφηγούνται» τις δραματικές στιγμές των εκατοντάδων μεταναστών που βρέθηκαν σε νερά των ιταλικών ακτών.

Οι μικροί μαθητές Δημοτικού σχολείου στη Λαμπεντούζα ζωγραφίζουν τον θάνατο, ο οποίος στα δικά τους μάτια φαντάζει χαμογελαστός… Έτσι, οι μετανάστες που βρίσκονται βυθισμένοι στα νερά του μικρού νησιού τους που έχει δει εκατοντάδες νεκρούς, παραμένουν χαμογελαστοί, ενώ άλλοι με το κεφάλι έξω από τη θάλασσα καλούν σε βοήθεια την ακτοφυλακή που με το σκάφος της προσπαθεί να τους σώσει.

Ο 11χρονος Όσκαρ, του σχολείου «Luigi Pirandello», σχεδίασε σύννεφα που «κλαίνε με δάκρυα από αίμα», ενώ ο ήλιος έχει θλιμμένο πρόσωπο.

«Εδώ στη Λαμπεντούζα, ο ήλιος είναι σχεδόν πάντα χαρούμενος», σχολιάζει ο Όσκαρ, που αντιλαμβάνεται ότι αυτές τις ημέρες ακόμα και ο ήλιος είναι λυπημένος.

\"\"

Ο 9χρονος Ντιέγκο γράφει στο τετράδιό του: «Πρέπει να τους αγαπούμε σαν να ήταν αδέλφια μας και πρέπει να αποφύγουμε στο μέλλον τέτοιες καταστροφές».

Όπως αναφέρει η διευθύντρια του σχολείου, Ροζάνα Τζένκο: «Η μετανάστευση είναι μία κόκκινη κλωστή που ενώνει όλες τις σχολικές δραστηριότητές μας. Τα παιδιά συμβιώνουν με τις αφίξεις των μεταναστών. Είναι έτοιμα να τους υποδεχθούν και έχουν ανοιχτό μυαλό. Πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικό όταν βλέπουν τις μαμάδες τους να βγάζουν τα παπούτσια τους και να τα δίνουν σε γυναίκες από την Αφρική που φτάνουν με τις βάρκες και περπατούν ξυπόλυτες;».

Από την άλλη, η δασκάλα, Αντέλε Μαλρόνε, τονίζει ότι τα παιδιά δωρίζουν ρούχα και παπούτσια που δεν φορούν πια, ενώ η δασκάλα Γιολάντα Ματζόρε υποστηρίζει ότι οι μαθητές λυπήθηκαν πολύ όταν άκουσαν την είδηση του ναυαγίου.

\"\"

\"\"

Ρατσιστική φρίκη στο Διαδίκτυο

Η τραγωδία στη Λαμπεντούζα, ωστόσο, άφησε κάποιους ασυγκίνητους, πυροδοτώντας δε, ρατσιστικό παραλήρημα. Με τίτλο «130 λιγότερα μαύρα στόματα», το γκρουπ στο Facebook πανηγυρίζει για τον χαμό των μεταναστών στα νερά της Λαμπεντούζα. Μάλιστα, ο δημιουργός της σελίδας βιάστηκε να την αναρτήσει, καθώς ο αριθμός των νεκρών ολοένα αυξάνεται, φτάνοντας τους 195, με την περισυλλογή πτωμάτων να συνεχίζεται.

Στο γκρουπ του μίσους, εμφανίζονται αρκετά σχόλια χρηστών του δημοφιλούς τόπου κοινωνικής δικτύωσης, όπως τα παρακάτω: «Είστε τα σκ… του κόσμου, δεν είστε άνθρωποι, αλλά σκ…που σκέφτονται», «Αν ήμουν στη θέση τους (εννοεί τους διασώστες) θα σταματούσα τις έρευνες και θα κοιτούσα τα ψυγεία των ντόπιων», «Ναυάγησε σκάφος με μετανάστες; Ποιος νοιάζεται;».

\"\"

Μπορεί, έπειτα από επιστολές διαμαρτυρίας, τελικά το γκρουπ να αποσύρθηκε από το Facebook, όμως, εξακολουθούν να κυκλοφορούν σχόλια ρατσιστικού χαρακτήρα, όπως φωτογραφία που απεικονίζει έναν νεκρό άνθρωποι να επιπλέει με λεζάντα: «Ποιος θα καθαρίσει;».

Παράλληλα, εξακολουθεί να βρίσκεται σε λειτουργία σελίδα με τίτλο: «Έξω από την Ιταλία όλοι οι μετανάστες», με περίπου 4.800 φίλους και κύριο μήνυμα «μάχη κατά της πολυεθνικής καταπίεσης», αλλά και σχόλια όπως: «Όχι ημέρα πένθους, αλλά γιορτή στην πλατεία. Σαμπάνια και χαβιάρι».

\"\"

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook