Σε ορθόδοξους μοναχούς που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη θρησκεία ήταν αφιερωμένη η εκπομπή «60 λεπτά» που προβλήθηκε την Κυριακή του Πάσχα. Η μοναστική ζωή έχει ωφελήσει τους μοναχούς χαρίζοντας τους μακροζωία ενώ τα επίπεδα καρκίνου και καρδιοπάθειας ανάμεσά τους είναι πολύ χαμηλά.

Ο Χάρης Αηδονόπουλος, ουρολόγος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, είχε δηλώσει στη εφημερίδα «Independent» πώς κλειδί φαίνεται να είναι μία δίαιτα στην οποία εναλλάσσονται οι ημέρες κατάλυσης και μη του ελαιόλαδου, καθώς και πολλών φυτικών πρωτεϊνών. «Δεν είναι μόνο αυτό που αποκαλούμε Μεσογειακή Δίαιτα, αλλά και το ότι τρώνε ακόμη με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Τα απλά γεύματα, με κανονικά διαλείμματα, είναι πολύ σημαντικά», είχε πει.

Οι μοναχοί του Αγίου Όρους τρώνε δύο γεύματα την ημέρα.

«Το κάθε ένα διαρκεί δέκα λεπτά», ανέφερε ο παρουσιαστής της εκπομπής Μπόμπ Σάιμον. «Δεν υπάρχει κρέας και δεν υπάρχουν συζητήσεις. Ο μόνος ήχος προέρχεται από έναν μοναχό που διαβάζει ιερά κείμενα».

Τα αποτελέσματα φαίνονται εντυπωσιακά. Από τους 1.500 μοναχούς, των οποίων μελετήθηκε η υγεία, μεταξύ 1994 και 2007, κανείς δεν είχε αναπτύξει καρκίνο του πνεύμονα ή του έντερου, ενώ μόλις 11 προσβλήθηκαν από καρκίνο του προστάτη.

Τα οφέλη που σχετίζονται με τη μεσογειακή διατροφή έχουν ήδη διαφημιστεί και δεν είναι τόσο δύσκολο να την ακολουθήσει κανείς. Πρέπει να τρώει κυρίως φρούτα και λαχανικά, να χρησιμοποιεί βότανα αντί για αλάτι, να αντικαταστήσει το κόκκινο κρέας με ψάρι και πουλερικά και να αντικαταστήσει το βούτυρο με ελαιόλαδο. Επίσης, πρέπει να πίνει και μερικά ποτηράκια κόκκινου κρασιού. Και το πιο σημαντικό είναι η άσκηση.

newbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook