Οι αποκαλύψεις μαρτύρων ενώπιον του ανακριτή ότι ο απώτερος σκοπός της Χρυσής Αυγής με τον κοινοβουλευτικό «μανδύα» ήταν κατάλυση της Δημοκρατίας εκτιμάται ότι μπορεί να αλλάξει τη στόχευση των ερευνών.

«Αυτό που μας έλεγαν στις κατηχήσεις είναι ότι ο σκοπός της ΧΑ είναι η κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Χαρακτηριστικά μας έλεγαν ότι θα μπούμε στη Βουλή με τανκς» κατέθεσε στις δικαστικές αρχές ο μάρτυρας που χαρακτηρίζει μόνος του την οργάνωση «εγκληματική».

Η εξέλιξη αυτή, όπως υποστηρίζουν δικαστικές πηγές, είναι πολύ πιθανό να αλλάξει άρδην την πορεία των ερευνών και πλέον κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της δικαιοσύνης. Εφόσον προχωρήσει η έρευνα και εάν στοιχειοθετηθεί η κατηγορία για το αδίκημα των προπαρασκευαστικών ενεργειών για την κατάλυση του πολιτεύματος, τότε μπορεί να ανοίξει ο δρόμος και για την άρση της ασυλίας και άλλων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, πιθανότατα και για το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Διακόσιες εξπρές για την ασυλία των Γερμενή, Ηλιόπουλο και Μπούκουρα

Στο μεταξύ, την Πέμπτη αναμένεται να κινηθούν οι διαδικασίες για την ασυλία των Γ. Γερμενή, Π. Ηλιόπουλου και Στ. Μπούκουρα, καθώς θα συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής για να εξετάσει το αίτημα των δικαστικών αρχών για την άρση της βουλευτικής ασυλίας των τριών βουλευτών.

Οι τρεις βουλευτές κατηγορούνται για «ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και διεύθυνση αυτής», σύμφωνα με το σχετικό αίτημα που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Οι εγκαλούμενοι βουλευτές θα κληθούν να απολογηθούν ενώπιον της επιτροπής Δεοντολογίας εντός δύο ημερών, βάσει το κανονισμού της Βουλής. Η επιτροπή έχει εισηγητικό ρόλο στην Ολομέλεια του σώματος.

Μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής Δεοντολογίας και την εισήγησή της, το ζήτημα της άρσης ασυλίας ή μη των τριών βουλευτών θα εισηχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να συζητηθούν και να τεθούν σε ψηφοφορία τα αιτήματα των άρσεων ασυλιών. Το ζήτημα αναμένεται να εξετασθεί από την Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως αναφέρουν κοινοβουλευτικοί κύκλοι, χρέος της Βουλής είναι να συμβάλλει, με την επιτάχυνση των προβλεπόμενων διαδικασιών, στην διερεύνηση όλων εκείνων των υποθέσεων που πλήττουν το κύρος της.

Παράλληλα στην επιτροπή Δεοντολογίας αναμένεται να εξετασθούν και παλαιότερα αιτήματα άρσης ασυλιών που εκκρεμούν για τον κ. Παναγιώταρο, για διατάραξη κοινής ειρήνης στα επεισόδια στο θέατρο «Χυτήριο», για τον Ηλία Κασιδιάρη, για τα επεισόδια στο Ηράκλειο της Κρήτης, και για τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, για τη δημιουργία παράνομου ραδιοσταθμού.

Στις 17 Οκτωβρίου η συνεδρίαση για τον ορισμό Εφέτη ειδικού ανακριτή

Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να συγκληθεί η ολομέλεια των Εφετών για τον ορισμό του Εφέτη ειδικού ανακριτή που θα χειριστεί την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να περάσουν πέντε ημέρες από την κατάθεση του αιτήματος και επομένως πέντε εργάσιμες ημέρες από την άσκηση του αιτήματος.

Χθες, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Εμμ. Ρασιδάκη το σχετικό αίτημα με το οποίο ζητεί την σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης, του μεγάλου όγκου της δικογραφίας, του μεγάλου αριθμού καταθέσεων, της εμπειρίας του δικαστικού λειτουργού, κ.λπ. Τέλος, αναμένεται να οριστεί η ημερομηνία σύγκλησης της Ολομέλειας Εφετών Αθηνών.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook