Σε εισπρακτικές εταιρείες σχεδιάζει να αναθέσει η κυβέρνηση την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών, ευελπιστώντας να καλύψει την μαύρη τρύπα που δημιουργεί στον προϋπολογισμό το ασφαλιστικό έλλειμμα.

Και με τους χιλιάδες υπαλλήλους των ασφαλιστικών ταμείων που μέχρι σήμερα είναι επιφορτισμένοι να εισπράττουν εισφορές και να μην δίνουν συντάξεις, τι θα κάνει; Θα τους απολύσει για ανεπάρκεια και για εξοικονόμηση κόστους;

Όχι φυσικά… Απλά το σοβιετικό κράτος λόγω παράλυσης μεταχειρίζεται μεθόδους της ελεύθερης αγοράς προκειμένου να κερδίσει λίγο χρόνο πριν την κατάρρευση.

Προ λίγων εβδομάδων η κυβέρνηση είχε αρχίσει να απειλεί με κατασχέσεις όσους ελεύθερους επαγγελματίες δεν πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές. Όπως γράφαμε τότε ακολουθούσαν το δόγμα θα σου πάρω το σπίτι για να σου δώσω σύνταξη.

Για την ακρίβεια θα σου πάρω το σπίτι για να δώσω σύνταξη σ’ αυτόν που λαμβάνει σύνταξη σήμερα και όταν έρθει η σειρά σου να πάρεις δεν θα υπάρχει ούτε σύνταξη ούτε σπίτι να μείνεις.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα συνεχίζουν να εργάζονται σε οριακό επίπεδο. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Πολλές από αυτές αν αναγκαστούν να καταβάλλουν εισφορές θα περάσουν στις ζημιές και θα κατεβάσουν ρολά. Αυτό σημαίνει πως οι απασχολούμενοι σ’ αυτές εκτός της έλλειψης ασφαλιστικής κάλυψης θα χάσουν και το πενιχρό εισόδημα από τη μαύρη εργασία.

Η κυβέρνηση αντί να λύσει το πρόβλημα του ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία θα το επιδεινώσει.

Μια από τα ίδια…

Η κυβέρνηση στο οικονομικό πεδίο είναι παγιδευμένη να καταθέτει προσχέδιο προϋπολογισμού ο οποίος προβλέπει αύξηση των φόρων κατά 2,5 δισ. ευρώ περίπου και μείωση των δαπανών κατά 2,7 δισ. ευρώ περίπου με τις προσφιλείς μεθόδους των οριζόντιων περικοπών λόγω παράλυσης του πελατειακού κράτους.

Η κυβέρνηση εμμένει στην εμφάνιση με κάθε τρόπο πρωτογενούς πλεονάσματος γιατί αυτό θα εξασφαλίσει αναδιάρθρωση του χρέους.

Στην προσπάθεια αυτή έχει βάλει σαν στόχο την ανάλωση από το κράτος όσων καταθέσεων έχουν απομείνει στις τράπεζες μέσω των υψηλών φόρων.

Δεν έχει πράξει τίποτα για να καταστήσει τη χώρα ελκυστική και συμφέρουσα για ιδιωτικές επενδύσεις. Το 43% από ένα μεικτό μισθό στην Ελλάδα αφορά φόρους και εισφορές. Έχουμε αναλύσει πως αυτό σημαίνει πως κάποιος που λαμβάνει στο χέρι 1.000 ευρώ κοστίζει στην επιχείρηση περί τα 1.750 ευρώ, όταν στη Γερμανία στοιχίζει περί τα 1.500 στην Πορτογαλία, περί τα 1.350 και στην Ιρλανδία κάτω από τα 1.100 ευρώ.

Είναι φανερό πως όσες ιδιωτικές εταιρείες και να βάλει να εισπράττουν δεν θα πετύχει αύξηση των εσόδων αλλά μείωση των επιχειρήσεων. Αν μειώσει όμως τους φόρους και τις εισφορές (και κάνει και πολλά άλλα) θα είναι στο σωστό δρόμο…

Για να το κάνει αυτό όμως θα πρέπει να πει π.χ. σε 2,7 εκατ. συνταξιούχους πως δεν υπάρχουν συντάξεις παρά μια πενιχρή εθνική σύνταξη που μπορεί να εξασφαλίσει ο προϋπολογισμός. Οι νυν εργαζόμενοι και εργοδότες θα καταβάλλουν σε ένα κεφαλαιοποιητικό ασφαλιστικό τις εισφορές τους για να έχουν μια καλύτερη πέραν τις πενιχρής εθνικής σύνταξης.

Βέβαια όποιος πολιτικός το πει αυτό σε 2,7 εκατ. συνταξιούχους θα πρέπει να φύγει από την Ελλάδα. Ούτε καν στους 700.000 συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 65 ετών που είναι το όριο δεν τολμούν να το πουν. Υπενθυμίζεται πως 200.000 συνταξιούχοι είναι κάτω των 55 ετών με τους μισούς κάτω των 50 ετών…

Η κοινή γνώμη όμως δεν είναι ώριμη να ακούσει τη αλήθεια, ιδιαίτερα σε ένα ασταθές πολιτικό σκηνικό δημαγωγών που υπόσχονται ευημερία με ένα άρθρο και ένα νόμο ή με την εκδίωξη και το λιντσάρισμα των Πακιστανών…

Ως εκ τούτου απολαύστε το πάρτι για το πρωτογενές πλεόνασμα και έστε έτοιμοι για το αδιέξοδο της επομένης, όταν θα αντιληφθούν πως το εμπορικό πρωτογενές πλεόνασμα είναι σημαντικότερο από το δημοσιονομικό…

Προς το παρόν το σενάριο κατάρρευσης του ελληνικού σοβιετικού μοντέλου φαίνεται πιθανότερο από αυτό της μεταρρύθμισης.

2) Γιατί δεν είναι βιώσιμο το πρωτογενές πλεόνασμα…

Στα τέσσερα χρόνια της χρεοκοπίας οι δαπάνες έχουν μειωθεί από τα 84,2 δισ. ευρώ στα 62 δισ. ευρώ. Τα έσοδα έχουν αυξηθεί από τα 50,5 δισ. ευρώ στα 51,4 δισ. ευρώ.

Οι πρωτογενείς δαπάνες έχουν μειωθεί από τα 57,9 δισ. ευρώ στα 44,6 δισ. ευρώ και το 2014 θα μειωθούν κατά 2,7 δισ. επιπλέον. Βλέπε: Γιατί δεν είναι βιώσιμο το πρωτογενές πλεόνασμα…

3) Δεν έχουν το Θεό τους…

Κύριε Στούπα με μια ΠΟΛ που υπάρχει στις εφορίες εδώ και μια εβδομάδα η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την απογραφή του 2011 για τα χωριά που έχουν κάτω από 500 κατοίκους και δε θα πληρώνανε το τέλος επιτηδευματία αλλά μετρά την απογραφή του 2001 που τότε κάποια χωριά μαζί με διπλανά θεωρούνταν κοινότητες για κάποιους άλλους λόγους. Με το που έγινε η απογραφή του 2011 πολλά χωριά βγήκαν κάτω από 500 κατοίκους και ζητούσανε οι επαγγελματίες να μην πληρώσουνε το τελος και ζητούσαν αυτό που είχαν ήδη πληρώσει την πρώτη φορά! Σας παρακαλώ ψάξτε το και αναφέρατε το ποιος ξέρει με το χαμό της Χρυσής Αυγής τι ακόμα έχουν περάσει! Σας ευχαριστώ
ΘΘ

4) Το μοντέλο Ευρώπη ξεθωριάζει…

Από τον τοίχο του George Billinis στο φ/β

Η Ευρώπη:
– Έχει το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού.
– Παράγει το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
– Δαπανά το 50% των κονδυλίων που δαπανώνται παγκοσμίως για κοινωνική πολιτική κάθε χρόνο.
Με δεδομένο ότι οι δύο πρώτοι δείκτες θα βαίνουν προοδευτικά απομειούμενοι, πόσο διατηρήσιμο θεωρείτε το ποσοστό του τρίτου;

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook