Σοκ και προβληματισμό προκαλεί η είδηση ότι ένας άστεγος εντοπίστηκε νεκρός στο κέντρο Χανίων.

Πρόκειται για έναν 61χρονο αλλοδαπό υπήκοο, Πολωνικής καταγωγής ο οποίος ξεψύχησε από παθολογικά κατά πάσα πιθανότητα αίτια.

Ο άτυχος άντρας διεκομίσθη στο Νοσοκομείο Χανίων για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής ενώ έχει ξεκινήσει συνεργασία με την Πολωνική Πρεσβεία για να ακολουθήσει η διαδικασία της αναγνώρισής του.

Το τραγικό συμβάν φέρνει στην επιφάνεια ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που \”στοιχειώνει\” και την Κρήτη (δείτε εδώ) το οποίο ανέκυψε κυρίως τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και όπως φαίνεται βρήκε απροετοίμαστο το κράτος.

Στα Χανιά υπάρχουν σε εξέλιξη κοινωνικά προγράμματα για την φιλοξενία αστέγων, ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση ο παραλογισμός του κράτους έκανε την εμφάνισή του.

Περιμένοντας την Κοινή Υπουργική Απόφαση ο χειμώνας έρχεται

Το Flashnews.gr επικοινώνησε με την αντιδήμαρχο Χρυσούλα Χατζηδάκη, αρμόδια για την κοινωνική πολιτική και μας περιέγραψε τις προσπάθειες που καταβάλλει ο δήμος για να στηρίξει αστέγους κόντρα στην γραφειοκρατία και την έλλειψη χρηματοδότησης.

Όπως μας εξήγησε η κ. Χατζηδάκη ο δήμος είχε κάνει πρόταση για να δημιουργηθεί ένας ξενώνας αστέγων στο Παλιό Ψυχιατρείο Χανίων.

Ενώ και με τη συνεργασία φορέων, παραχωρήθηκε ένα κτίριο που θεωρήθηκε κατάλληλο, το πρόγραμμα \”κόλλησε\” στην Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία δεν έχει εκδοθεί ακόμη.

Την ίδια ώρα μάλιστα υπήρχε σε εξέλιξη Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την περίθαλψη αστέγων στο οποίο εντάχτηκε ο Δήμος ενώ η χρηματοδότηση προέβλεπε ακόμη και την εξασφάλιση πόρων για την μίσθωση προσωπικού.

Ο Δήμος, βλέποντας ότι καθυστερεί η έκδοση της ΚΥΑ, ξεκίνησε ενέργειες για την μίσθωση κτιρίου στην πόλη των Χανίων.

Όμως αυτό το κτίριο δεν βρέθηκε ποτέ αν και είχε ξεκινήσει η διαδικασία πρόσκληση ενδιαφέροντος από την πλευρά της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου.

Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων υπάρχει σε εξέλιξη πρόγραμμα για την περιστασιακή έστω, φιλοξενία αστέγων και την εν συνέχεια  υποστήριξή τους ώστε να σταθούν και πάλι στα πόδια τους, με τη διαρκή στήριξή τους από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 2012 το ελληνικό κράτος αναγνώρισε ως ευπαθή κοινωνική ομάδα τους αστέγους, γεγονός που αποδεικνύει πόσο απροετοίμαστοι είμαστε για την αντιμετώπιση του φαινομένου

Και ο χειμώνας είναι μπροστά μας

(φώτο αρχείου)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook