Η Ζόε Μπότριλ ήταν μόλις 27 ετών όταν άρχισε να ξεχνάει και να χάνει τα πράγματά της. Είχε όμως μόλις γεννήσει το δεύτερο παιδί της και όλοι νόμιζαν ότι είχε κατάθλιψη της λοχείας ή ήταν πολύ κουρασμένη.

Η κατάστασή της, όμως, επιδεινωνόταν ραγδαία και σύντομα αδυνατούσε να φροντίσει τα μωρά της.

Στα 29 της χρόνια διαγνώσθηκε με άνοια – και πλέον, στα 42 της, βρίσκεται στο τελικά στάδια της νόσου, περνώντας την ημέρα της κουλουριασμένη σε εμβρυϊκή στάση σε μια ειδικά προσαρμοσμένη αναπηρική καρέκλα, δίχως να μπορεί να κινήσει τα άκρα της, να φάει και να αντιληφθεί τι συμβαίνει γύρω της.

Εδώ και τέσσερα χρόνια, εξάλλου, έχει πάψει να μιλάει, ενώ πλέον είναι και κωφή.

Όπως δήλωσε η μητέρα της, Τζούλι Τάλμποτ, στην εφημερίδα «Daily Mail», η διάγνωση της Ζόι ήταν πολύ δύσκολη για όλη την οικογένειά της – και εξακολουθεί να είναι.

«Πενθώ για την κόρη μου», είπε. «Όμως για την κόρη που είχα κάποτε, γιατί ο άνθρωπος που σήμερα έχουμε δεν είναι η Ζόι μου. Η ζωή της είναι ένας ατελείωτος εφιάλτης».

Η κυρία Τάλμποτ είπε ότι οι πρώτες ενδείξεις πως κάτι δεν πήγαινε καλά με την Ζόι ήταν ότι ξεχνούσε συνεχώς, έχανε μονίμως τα πράγματά της και τα έβαζε σε μέρη που κανονικά δεν θα έπρεπε.

Επειδή, όμως, ήταν μόλις 27 ετών, κανείς δεν σκέφτηκε ότι μπορεί να είχε άνοια.

Η διάγνωση έγινε δύο χρόνια αργότερα, όταν μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Abrahma Cowley, στο Γουϊμπλετον, επειδή ξέχασε ότι η μητέρα και οι κόρες της είχαν πάει διακοπές και άρχισε να τριγυρνάει στους δρόμους αναζητώντας τες.

Το Abrahma Cowley είναι ένα εξειδικευμένο νευρολογικό νοσοκομείο. Οι γιατροί την υπέβαλλαν σε όλες τις πιθανές εξετάσεις και τεστ, και τελικά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είχε άνοια.

«Υπολογίζεται ότι 17.000 από τους 800.000 πάσχοντες από άνοια στη Βρετανία έχουν ηλικία κάτω των 65 ετών, αλλά το να διαγνωστεί με άνοια ένας τόσο νέος άνθρωπος είναι εξαιρετικά σπάνιο», δήλωσε ο δρ Νταγκ Μπράουν, διευθυντής του Τομέα Έρευνας & Ανάπτυξης στην Εταιρεία Αλτσχάιμερ της Βρετανίας.

«Ανεξάρτητα από την ηλικία, όμως, όποιος ανησυχεί για τη μνήμη ή τη σκέψη του, πρέπει να απευθύνεται αμέσως σε έναν γιατρό», πρόσθεσε.

tanea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook