Υλικά

(για τη ζύμη)

• 350 γρ. αλεύρι
• ½ κ. γλυκού αλάτι
• 30 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
• 220 γρ. βούτυρο μαλακό, «κρύο» και κομμένο σε κύβους 2,5 εκ.
• 80 – 120 ml. κρύο νερό

(για τη γέμιση)

• 1,100 γρ. μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε μακρόστενες φέτες
• 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
• 60 γρ. ζάχαρη καστανή
• 1 κ. γλυκού χυμό λεμονιού
• 1 κ. γλυκού κανέλα σκόνη
• ¼ κ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
• ¼ κ. γλυκού αλάτι
• 2 κ. γλυκού ανάλατο βούτυρο
• 15 γρ. κόρν φλάουερ

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε τη ζύμη βάζοντας το αλεύρι σε μπώλ μαζί με τη ζάχαρη και το αλάτι και προσθέτουμε τα κομμάτια βουτύρου.

Ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό (όσο πάρει) και ζυμώνουμε για 5 λεπτά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.

Αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση. Σε μικρή μπασίνα βάζουμε τα μήλα, τις ζάχαρες, το χυμό λεμονιού,την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι.

Ανακατεύουμε προσεκτικά χωρίς να σπάσουμε τα μήλα και το αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας για 30 λεπτά περίπου μέχρι το μήλο να βγάλει όλους τους χυμούς του.

Κατόπιν, τα σουρώνουμε καλά και βάζουμε το χυμό τους μαζί με τις 2 κουταλιές βούτυρο σε ενα τηγανάκι να βράσουν για 1 λεπτό (ελαφρύ σιρόπι).

Μεταφέρουμε ξανά στο μπώλ τα μήλα και τα πασπαλίζουμε με το κόρν φλάουερ. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό τους (σιρόπι) και τα ανακατεύουμε.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και την ανοίγουμε σε στρογγυλά κομμάτια.

Τοποθετούμε το πρώτο φύλλο σαν βάση σε στρογγυλό ταψί, αραδιάζουμε τη γέμιση απλώνοντας τη ομοιόμορφα και καλύπτουμε απο πάνω με το δεύτερο φύλλο.

Τσιμπάμε το φύλλο και το κλείνουμε περιμετρικά, προσέχωντας να μην αφήσουμε κενά.

Τρυπάμε το ζυμάρι μ’ένα πηρούνι σε 3-4 σημεία, για να αναπνέει καλύτερα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 40 λεπτά περίπου.