Ένας πρώην υπουργός της Μάργκαρετ Θάτσερ έπλεξε το εγκώμιο «της γοητείας, της ομορφιάς και της μεγαλοπρέπειας» της επονομαζόμενης «Σιδηράς Κυρίας», η οποία έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Απρίλιο, όπως προκύπτει από την επιστολή παραίτησής του που της είχε καταθέσει το 1983, και η οποία έγινε γνωστή σήμερα.

«Ο μεγαλύτερος θρίαμβός σας ως πρωθυπουργού είναι, τολμώ να πω, το γεγονός ότι όλοι σας οι συνεργάτες σας εκτιμούν. Ορισμένοι μάλιστα σας αγαπούν, μόνον τόσο δα!», έγραφε προ 30 ετών ο Τζον Νοτ, όταν είχε παραιτηθεί από τα καθήκοντα του υπουργού Αμύνης.

«Στις ημέρες μας θεωρείται αδικαιολόγητο να το εκστομίζει κανένας, όμως εγώ σας θαυμάζω εξίσου ως γυναίκα, η ομορφιά σας, η γοητεία σας και η μεγαλοπρέπειά σας πάντοτε με έθελγαν ως άνδρα», τόνισε ο υπουργός, που εμφανώς είχε κατακτηθεί από τα θέλγητρα της πρώην πρωθυπουργού.

«Φρονώ πως η συναισθηματική σας προσέγγιση, ενστικτώδης κι όχι πραγματιστική —τόσο ελάχιστα ανδρική— στην πλειονότητα των θεμάτων, συνιστά το μυστικό της δικής σας επιτυχίας σε έναν κόσμο της πολιτικής, ο οποίος κυριαρχείται από τους άνδρες», προσθέτει ο Νοτ στην επιστολή του, την οποία κλείνει με τη φράση «Με αγάπη, Τζον».

Ο 81 ετών σήμερα Νοτ είχε χρηματίσει υπουργός Αμύνης της Θάτσερ την εποχή του πολέμου στις Νήσους Φόκλαντ. Η Σιδηρά Κυρία, η οποία απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών στις 8 Απριλίου, δεν είχε απαντήσει ποτέ στην επιστολή του υπουργού της.

Ο τόνος της επιστολής έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τα επίθετα που συνήθως χρησιμοποιούνταν για να χαρακτηρίσουν την Θάτσερ. Πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν αναφερόμενος στη συμπεριφορά της Θάτσερ είχε προφέρει την περίφημη φράση πως αυτή «διαθέτει τα μάτια του Καλιγούλα και το στόμα της Μέριλιν Μονρόε». !

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook