Μια από τις αρχαιότερες τέχνες του ανθρώπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν όσοι βρέθηκαν 4-6 Οκτωβρίου στο Θραψανό, το μεγαλύτερο αγγειοπλαστικό κέντρο της Κρήτης, στη διάρκεια της έκθεσης «Cerameus: Αγγειοπλαστική – Κεραμική Κρήτης, Κύπρου & Ανατολικού Αιγαίου» που διοργάνωσε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας. 
Περίτεχνες δημιουργίες από τους φημισμένους Θραψανιώτες αγγειοπλάστες αγκαλιάστηκαν με πανέμορφα κεραμικά προϊόντα της Κύπρου και της Λέσβου, καθώς στη διοργάνωση συμμετείχαν τα αγγειοπλαστικά εργαστήρια και των τριών περιοχών.
Το σημαντικότερο μήνυμα που δόθηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης είναι η αισιοδοξία για το μέλλον της κεραμικής τέχνης μέσα από την επίτευξη της συνεργασίας των κεραμιστών, ενωμένων σε μια γροθιά, προκειμένου να πετύχουν τα καλύτερα αποτελέσματα και να προασπίσουν την τέχνη τους. 
Αρωγός τους σε κάθε προσπάθεια βρίσκεται η Δημοτική Αρχή Μινώα Πεδιάδας, που στηρίζει δράσεις που θα βοηθήσουν από κοινού τόσο στη βελτίωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων όσο και στην προβολή της λαϊκής παράδοσης του Θραψανού ως πολιτισμικού και τουριστικού πόρου.
Στο πλαίσιο αυτό, οι κεραμίστες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, που είχε διαμορφώσει ο Δήμος στη διάρκεια της έκθεσης. 
Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στη διάρκεια ειδικής συνάντησης στο Δημοτικό Κατάστημα Θραψανού συζητήθηκαν ενδελεχώς οι παράμετροι του προτύπου πιστοποίησης χειροποίητου κεραμικού το οποίο διαμορφώνεται από τους Δήμους Μινώα Πεδιάδας, Λάρνακας και Λέσβου. 
Σκοπός του σχεδιασμού του είναι να αναδείξει, να προβάλει και να ενισχύσει την προστιθέμενη αξία των μοναδικών κεραμικών προϊόντων, αλλά και να τα προασπίσει ενάντια στην απειλή της βιομηχανοποίησης.
 Ακόμη, τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε το ειδικό ντοκιμαντέρ που δημιούργησε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας για το χειροποίητο κεραμικό σε συνεργασία με τα αγγειοπλαστικά εργαστήρια και διακεκριμένους ιστορικούς, το οποίο προβλήθηκε για πρώτη φορά στη διάρκεια της έκθεσης.
Μοναδικές όμως ήταν και οι εμπειρίες που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες στη διάρκεια του επιμορφωτικού σεμιναρίου και εργαστηρίου αγγειοπλαστικής που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Οκτωβρίου. 
Με τη σημαντική παρουσία, ως συντονιστή, του διακεκριμένου ομιλητή, κ. Νίκου Λιάρου, Επιμελητή του Κέντρου Νεώτερης Κεραμικής (Αθήνα), Αρχαιολόγου και Κεραμίστα, η ομάδα των 40 περίπου αγγειοπλαστών είχε την ευκαιρία να αποκομίσει πολύτιμες γνώσεις και να συνδυάσει δημιουργικά τις παραδόσεις των τριών περιοχών ως έναυσμα για έμπνευση στο μέλλον.
Στη διάρκεια της διάλεξης του κ. Λιάρου με τίτλο «Η παράδοση ως πηγή έμπνευσης για τους σύγχρονους κεραμίστες» οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να συζητήσουν και να προβληματιστούν γύρω από σημαντικά ερωτήματα για την τέχνη τους: «Ποιο είναι το μέλλον της σύγχρονης ελληνικής κεραμικής και ποιες οι κατευθύνσεις της; Ποια μπορεί να είναι η συνταγή της επιτυχίας ώστε η καλλιτεχνική και βιοτεχνική ελληνική κεραμική να γνωρίσει επιτυχία στον ελλαδικό χώρο και στο εξωτερικό; Μπορεί η αρχαία, η βυζαντινή και η παραδοσιακή ελληνική κεραμική να αποτελέσει εφαλτήριο»; 
Το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό με τους αγγειοπλάστες να συμμετέχουν σε ομαδικό εργαστήριο, ανταλλάζοντας μεθόδους και πρακτικές και δημιουργώντας εν τέλει το ενθύμημα της συνάντησης: ένα Θραψανιώτικο πιθάρι, διακοσμημένο με αντικείμενα εμπνευσμένα από την παράδοση και των τριών περιοχών.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι συνεχίζεται η φιλοξενία της Κινητής Έκθεσης Χειροποίητου Κεραμικού Κρήτης – Κύπρου & Ανατολικού Αιγαίου, που δημιουργήθηκε από τους Δήμους Μινώα Πεδιάδας, Λέσβου και Λάρνακας για την προβολή, την ανάδειξη και την ενίσχυση της αγγειοπλαστικής τέχνης. Η Κινητή Έκθεση θα βρίσκεται στο ισόγειο του Δημοτικού Καταστήματος Θραψανού μέχρι τις 18 Οκτωβρίου και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την επισκέπτονται καθημερινά 9:00 – 14:00.
Η έκθεση υλοποιήθηκε στo πλαίσιo του έργου «Κεραμεύς – Δράσεις προσαρμογής της παραδοσιακής αγγειοπλαστικής – κεραμικής στο σύγχρονο επιχειρείν» που υλοποιούν οι Δήμοι Μινώα Πεδιάδας, Λέσβου και Λάρνακας στo πλαίσιo του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος 2007 -2013.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook