Απολιθωμένος ανθρώπινος εγκέφαλος 4.000 ετών βρέθηκε στην Τουρκία από αρχαιολόγους.
Στην πόλη της Κιουτάχειας εντοπίστηκε ο εγκέφαλος διατηρημένος σε πολύ καλή κατάσταση, ο οποίος σύμφωνα με τον Μερίτς Αλτινόζ του Πανεπιστημίου Χαλίκ της Κωνσταντινούπολης, πρόκειται για το πρώτο δείγμα «αυθόρμητης μουμιοποίησης».
Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί ο εγκέφαλος φέρεται να «έβρασε» στα υγρά του μετά τον θάνατο του ανθρώπου, διατηρώντας σε τόσο καλή κατάσταση το εύρημα.
«Πρόκειται για θεμελιώδη ανακάλυψη που μπορεί να ανατρέψει όσα πιστεύαμε γύρω από την έρευνα στις νευρολογικές ασθένειες», σχολίασε ο Φρανκ Ρούλι, επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, όπως αναφέρει η τουρκική Χουριέτ.
«Ο εγκεφαλικός ιστός είναι τόσο καλά διατηρημένος που θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε καλύτερα την εξέλιξη των εγκεφαλικών παθολογιών», συνέχισε ο ερευνητής.
Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν πως ένας ισχυρός σεισμός έθαψε εκατοντάδες κατοίκων στην περιοχή, καίγοντας τα σώματά τους, έπειτα από τις πυρκαγιές που προκλήθηκαν στη συνέχεια. Ο «βρασμός», όπως αναφέρει δημοσίευμα, σε συνδυασμό με το πλούσιο σε μαγνήσιο, αλουμίνιο και κάλιο, έδαφος βοήθησαν στην διατήρηση του ιστού.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Ρούλι, το εύρημα θα βοηθήσουν τους ειδικούς να ερευνήσουν περιπτώσεις όπως εγκεφαλικούς όγκους και εγκεφαλική αιμορραγία, αλλά και τα συμπτώματα εκφυλιστικής νόσου στην αρχαιότητα.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook