Τον κώδωνα του κινδύνου για τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας έκρουσε ο ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα, Όλι Ρεν, καλώντας τις ΗΠΑ να «επιτύχουν το ταχύτερο πρόοδο ώστε να τερματιστεί η μερική παράλυση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης».
«Θέλω να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις διαπραγματεύσεις στην Ουάσινγκτον ώστε να βρεθεί μια λύση σε αυτό το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό, διότι κάθε μέρα που χάνεται έχει αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας», προειδοποίησε ο Ρεν σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γερμανικό Πρακτορείο.
«Πιστεύω ότι έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε για την κατάσταση, αν παραταθεί», πρόσθεσε ο ίδιος.
Από την 1η Οκτωβρίου έχει παραλύσει μέρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, με τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων να μην καταφέρνουν να συμφωνήσουν ούτε σε έναν προσωρινό προϋπολογισμό. Εξάλλου μέχρι τις 17 Οκτωβρίου το Κογκρέσο θα πρέπει να έχει συμφωνήσει στην αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους. Σε διαφορετική περίπτωση οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να κηρύξουν στάση πληρωμών.
Ο Ρεν υπογράμμισε «τη σημασία των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία» και επεσήμανε ότι «οι αναταράξεις στις χρηματαγορές» εξαιτίας της πολιτικής αυτής κρίσης «θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ακόμη εύθραυστη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας».
«Οπότε στην ουσία είμαστε στο ίδιο καράβι», σημείωσε ο ίδιος. «Γι\’ αυτό ειλικρινά εύχομαι κάθε επιτυχία στις διαπραγματεύσεις στην Ουάσινγκτον, ώστε να βρεθεί μια πειστική λύση σε αυτό το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό».
Πάντως ο Ρεν απέφυγε να σχολιάσει αν τα προβλήματα στις ΗΠΑ ενδέχεται να αναζωπυρώσουν την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη, λέγοντας ότι «δεν θέλω να στραφούν τα πρωτοσέλιδα στο θέμα αυτό».
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook