Στην κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2014 προχωρά η κυβέρνηση, καθώς τίθεται σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.

Ο ηλεκτρονικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» για την ακίνητη και κινητή περιουσία των φορολογουμένων αναμένεται να διορθώσει τις «αδικίες που συνέβαιναν με τα τεκμήρια διαβίωσης», όπως εξήγησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Φέτος είναι η τελευταία χρονιά που θα ισχύουν τα τεκμήρια για κατοικίες, ιδιωτικά σχολεία, σκάφη αναψυχής, πισίνες, πολυτελή αυτοκίνητα και οικιακές βοηθούς.

Οπως αναφέρει σήμερα το Εθνος, ο Γιάννης Στουρνάρας δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει πως τα τεκμήρια θεσμοθετήθηκαν σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η φοροδιαφυγή κυρίως από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τι είναι το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο

Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα ενεργοποιηθεί εντός του 2014, μέσω του οποίου καθιερώνεται ο ηλεκτρονικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» για την ακίνητη και την κινητή περιουσία 8,5 εκατ. φορολογουμένων και θα παρακολουθούνται όλες οι συναλλαγές και η καταναλωτική συμπεριφορά τους.

Με το περιουσιολόγιο η εφορία ανοίγει για κάθε φορολογούμενο ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο που θα περιέχει πλήρη στοιχεία για όλα τα εισοδήματα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook