Τις γυναίκες που ταλαιπωρούνται από προ-εμμηνορροϊκό στρες και κατάθλιψη βοηθάει ο μάραθος, όπως καταδεικνύουν επιστημονικές μελέτες στο Ιράν, όπου το συγκεκριμένο φυτό χρησιμοποιείται σε ιατρικές χρήσεις.

Σύμφωνα με τις μελέτες, οι νεαρές γυναίκες που έπαιρναν σταγόνες φτιαγμένες μαραθόσπορου ένιωθαν λιγότερη ένταση και κατάθλιψη πριν και κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας, κάτι που τις βοήθησε στις επαγγελματικές τους δραστηριότητες αλλά και στις σχέσεις με τους φίλους και την οικογένεια.

Τα αποτελέσματα των μελετών επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα για την Ανθρώπινη Αναπαραγωγή και Εμβρυολογία στο ετήσιο συνέδριό της.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο ερευνητής, Hassan Pazoki, του Πανεπιστημίου της Ούρμια «Μετά από οκτώ εβδομάδες, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων είχε μειωθεί τόσο πολύ που οι γυναίκες μπορούσαν να κάνουν κανονικά τη δουλειά τους ενώ βελτιώθηκαν σημαντικά και οι σχέσεις με τους γύρω τους.

Επίσης μειώθηκαν σημαντικά και τα συμπτώματα κατάθλιψης». Τονίζοντας επίσης, ότι η επίδραση του μάραθου στον γυναικείο οργανισμό εντείνεται αν συνοδεύεται από σωματική άσκηση ενώ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η θεραπεία δεν συνοδεύεται από παρενέργειες.

Ο μάραθος θεωρείται ότι βοηθάει στην εξισορρόπηση των γυναικείων ορμονών οι οποίες θεωρούνται υπεύθυνες για τα συμπτώματα του προ-εμμηνορροϊκού στρες. Οι άλλες θεραπείες ποικίλουν από απλές αλλαγές στη δίαιτα μέχρι τα αντικαταθλιπτικά χάπια τα οποία όμως μπορεί να έχουν παρενέργειες.

Ωστόσο, από πλευράς του ο καθηγητής John Studd, της κλινικής London PMS and Menopause Clinic, αμφισβήτησε τα αποτελέσματα των ερευνών και είπε ότι οφείλονται σε ψυχολογικούς λόγους, θεωρώντας ότι η θεραπεία παρόμοιων συμπτωμάτων μπορεί να γίνει μόνο με φάρμακα.

virus.com.gr