Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το πόσο διάτρητα είναι τα νότια σύνορα της χώρας, δηλαδή τα \”αμαρτωλά\” νότια παράλια της Κρήτης τα οποία παραμένουν απροστάτευτα σε κάθε είδους παράνομη δραστηριότητα, από εμπόριο όπλων μέχρι εμπόριο ανθρώπινων ψυχών, μιας και οι περιπολίες από σκάφη του Λιμενικού Σώματος έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο ή σε κάποιες περιπτώσεις είναι ανύπαρκτες.

Και ο ¨Εφιάλτης\” των περικοπών ανοίγει ύπουλα την \”κερκόπορτα των συνόρων\”.

Αυτή τη στιγμή, στους λιμενικούς σταθμούς νότια των Χανίων και του Ηρακλείου δεν υπάρχει κανένα σκάφος του Λιμενικού Σώματος για περιπολίες και αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, οι οποίες καλύπτονται τυπικά, αλλά όχι ουσιαστικά, από δύο σταθμούς σε Ρέθυμνο και Λασίθι ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που αλιείες έρχονται να βγάλουν το «φίδι από την τρύπα».

Χανιά
Χωρίς σκάφος η Παλαιόχωρα – Ένστολοι περιμένουν το πλοίο της γραμμής

Από τα τέλη Αυγούστου το σκάφος που εδρεύει στο Λιμενικό Σταθμό της Παλαιόχωρας αποσπάστηκε μαζί με 4μελές πλήρωμα στη Χίο λόγω αυξημένων αναγκών.

Όμως ενώ η αρχική διαταγή του Υπουργείου έκανε λόγο για απόσπαση που θα διαρκούσε μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου, το σκάφος αναμένεται, μετά από απανωτές παρατάσεις, να επιστρέψει στη βάση του στα τέλη του Οκτώβρη, και να δούμε…

Όπως εξήγησε στο Flashnews.gr o Υπεύθυνος πλωτών και χερσαίων μέσων του Λιμεναρχείου Χίου κ. Γ. Κατσαρός, το πλήρωμα του σκάφους επέστρεψε στην Παλαιόχωρα στα μέσα Σεπτέμβρη όμως, εξαιτίας βλάβης σε ένα από τα τρία σκάφη που διαθέτει η Χίος και λόγω των αυξημένων περιστατικών λαθρομετανάστευσης στο Αν. Αιγαίο, το σκάφος της Παλαιόχωρας επανδρώθηκε με Λιμενικούς του Σταθμού και θα συνεχίσει να επιχειρεί ανοιχτά της Χίου έως ότου επιδιορθωθεί η βλάβη.

Κάτι τέτοιο υπολογίζεται ότι θα γίνει μετά τις 20 Οκτωβρίου

Αποτέλεσμα μέχρι τώρα;

Στο χθεσινό γενικό συναγερμό που σήμανε στη Γαύδο για τον εντοπισμό του 31χρονου που αγνοείται (δείτε εδώ), κλιμάκιο που θα έπαιρνε μέρος στις έρευνες, περίμενε το πλοίο της γραμμής για να μεταφερθεί από την Παλαιόχωρα στη Γαύδο, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η μετάβασή τους στο νησί αλλά και να γίνει με τέτοιο τρόπο που σε άλλη περίπτωση ενδεχομένως να έβλαπτε σοβαρά την ίδια τη φύση της αστυνομικής επιχείρησης.

Ρέθυμνο

Σκάφος 25ετίας με συνεχείς βλάβες καλύπτει (;) το κενό

Το κενό της Παλαιόχωρας καλύπτει το σκάφος που εδρεύει στην Αγ. Γαλήνη στο Ρέθυμνο με μια μικρή λεπτομέρεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του flashnews.gr το σκάφος είναι 25ετίας, κλειστού τύπου και με μικρή επιχειρησιακή εμβέλεια ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα ακινητοποιείται εξαιτίας βλαβών.

Οι περιπολίες του δεν επαρκούν για τα απομονωμένα και ανεξέλεγκτα νότια σύνορα της Κρήτης τα οποία συχνά χαρακτηρίζονται ως «ξέφραγο αμπέλι».

Ηράκλειο – Λασίθι

Στο Ηράκλειο οι Λιμενικοί Σταθμοί στους Καλούς Λιμένες, στον Κόκκινο Πύργο και στο Καστρί, δηλαδή στους σταθμούς με περιοχή ευθύνης νότια του νομού, δεν υπάρχει σκάφος και οι όποιες θαλάσσιες επιχειρήσεις γίνονται με τη συνδρομή του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας.

Και σε αυτήν την περίπτωση πρόκειται για σκάφος μεσαίου μεγέθους ενώ οι περιπολίες γίνονται με μέτρο ελέω περικοπών.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο είχε προκληθεί σάλος από την πληροφορία ότι η ηγεσία του Λιμενικού έχει διατάξει τα Λιμεναρχεία της Αν. Κρήτης, να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις επιχειρήσεις των σκαφών στα νότια παράλια του νησιού, λόγω έλλειψης καυσίμων.

Περικοπές η εύκολη λύση – «Όπλο» στα χέρια των πάσης φύσεως εμπόρων

Οι περικοπές που πλήττουν και το Λιμενικό Σώμα, τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε πλωτά και χερσαία μέσα μπορεί να παρουσιάζουν βραχυπρόθεσμα οφέλη όμως μακροπρόθεσμα καταλήγουν επιζήμιες με πολλαπλούς τρόπους.

Όταν για παράδειγμα για τη μεταφορά τραυματία από τη Γαύδο, σηκώνεται ολόκληρο SUPER PUMA από την Αθήνα γιατί δεν μπορεί να γίνει μεταφορά δια θαλάσσης, όπως έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου (δείτε εδώ), ποιός υπολογίζει τις ζημίες;

Την ίδια ώρα που οι αρμόδιες αρχές αποδυναμώνουν το Λιμενικό, οι αποκαλύψεις για εμπόριο όπλων από τα νότια παράλια της Κρήτης (δείτε εδώ), για εμπόριο ανθρώπινων ψυχών από δουλεμπόρους που πετούν στη θάλασσα μετανάστες (δείτε εδώ) ή για εμπόριο λαθραίων τσιγάρων από «τσιγαράδικα» (δείτε εδώ), αποδυναμώνουν το ίδιο το αίσθημα της ασφάλειας που οφείλει το κράτος να προσφέρει στους πολίτες του.

Ελένη Ζουμαδάκη
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook