Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι του προϋπολογισμού για το 2014 που συνέταξε το υπουργείο Oικονομικών και ο Γιάννης Στουρνάρας έφαγε διπλό «άδειασμα» τόσο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και από το ίδιο το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής.
Η ανάπτυξη θα έρθει το 2014 και η οικονομία θα εμφανίσει μικρό αλλά βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 340 εκατ. ευρώ εφέτος, γράφει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ο υπουργός Οικονομικών ενώ σε πρόσφατη συνέντευξη του αναφερόμενος για το χρέος της χώρας χαρακτήρισε ως ιδανικό σενάριο την επιμήκυνσή του στα 30-50 χρόνια χωρίς φυσικά… κούρεμα.
Ωστόσο οι δύο εκθέσεις που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα γράφουν το εντελώς αντίθετο, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα για μία ακόμη φορά τον κ. Στουρνάρα.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ το 2013 η Ελλάδα θα εμφανίσει μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα ενώ θα χρειαστεί και νέα μέτρα μέχρι το 2016 αρχής γενόμενης το 2014. Συγκεκριμένα το Ταμείο εκτιμά ότι θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα της τάξης των 2,9 δισ. ευρώ το 2014 και για τη διετία 2015-2016, επιπλέον 3,8 δισ. ευρώ.
Παράλληλα τονίζει ότι αναμένει κούρεμα του επίσημου τομέα από την ΕΕ για τη μείωση του χρέους.«Οι προβλέψεις για το δημόσιο χρέος προϋποθέτουν ένα πρόσθετο κούρεμα – συμμετοχή του επίσημου τομέα – για να μειωθεί ο λόγος του χρέους προς το 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού στην οποία τονίζεται ότι η χώρα θα πρέπει να λάβει και νέα μέτρα για το επόμενο έτος. «Το ΔΝΤ προβλέπει ένα δημοσιονομικό κενό 4.4 δισ. προς τα τέλη 2014 και επιπλέον 6.5 δις το 2015, συνολικά 11 δισ.ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι το κενό είναι μικρότερο, ελπίζοντας ότι θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2.83 δισ.ευρώ 
Όπως και να διαμορφωθεί τελικά, το \”κενό\” θα πρέπει να καλυφθεί, πράγμα που μπορεί να γίνει με νέο δανεισμό, μείωση των επιτοκίων και νέα μέτρα ή με ένα συνδυασμό όλων αυτών» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο του Αυγούστου προβλεπόταν ότι η χώρα δεν χρειαζόταν να λάβει νέα μέτρα το 2014 και τα επιπλέον μέτρα της περιόδου 2015 – 2016 θα ήταν της τάξης των 4,1 δισ ευρώ ή 2% του ΑΕΠ.
Οι παραπάνω εκθέσεις προκάλεσαν έντονη δυσφορία στο υπουργείο οικονομικών το οποίο με μια δισέλιδη ανακοίνωσή του από την μία αναφέρει ότι δεν σχολιάζει εκθέσεις Ταμείων και από την άλλη αφήνει αιχμές για τους λάθος πολλαπλασιαστές που χρησιμοποίησε το ΔΝΤ.
«Το όποιο κενό που υπάρχει έως το 2017, με τους στόχους που υπάρχουν σήμερα, θα καλυφθεί με έλεγχο των δαπανών και με πρωτοβουλίες για βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, αλλά και από την ορατή ήδη καλυτέρευση του μακροοικονομικού κλίματος» αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα προσθέτει ότι «η Ελλάδα, το 2012, υπερκάλυψε τους δημοσιονομικούς της στόχους.
Σημειώνεται ότι στο Μνημόνιο (Memorandum of Understanding on Specific Economic Policy Conditionality), και συγκεκριμένα στην παράγραφο 1 \”Επίτευξη υγιών δημόσιων οικονομικών (Achieving sound public finances)\”, αναφέρεται ότι \”το πρωτογενές ισοζύγιο σύμφωνα με τον ορισμό του προγράμματος ανήλθε στο -1,3% του ΑΕΠ το 2012 ελαφρώς καλύτερα από το στόχο του -1,5% του ΑΕΠ\”, τονίζοντας μάλιστα ότι «η υποκείμενη δημοσιονομική βελτίωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, δεδομένου ότι επετεύχθη κατά τη διάρκεια μιας βαθειάς ύφεσης» (ύφεση 6,4% το 2012 όταν οι στόχοι είχαν τεθεί με ύφεση 6%)».

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook