Βγάζοντας από το «χρονοντούλαπο» της οικονομικής ιστορίας τον περίφημο νόμο Μπαλαντίρ, επιδιώκει η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών να οδηγήσουν σε άμεση τιτλοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και μάλιστα σε μια φάση αλλαγής ηγεσίας στο ΤΑΙΠΕΔ και μεγάλης αμφισβήτησης εκ μέρους της Τρόικα. 
Ειδικότερα, στο περιθώριο της συζήτησης στη Βουλή αναφορικά με την τοποθέτηση του Ντίνου Μανιατόπουλου στην προεδρία του Ταμείου, ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε στην Νάντια Βαλαβάνη του ΣΥΡΙΖΑ πως η πορεία τιτλοποίησης θα γίνει βάσει του νόμου Μπαλαντίρ που ειχε ψηφιστεί το 1995 στη Γαλλία. 
Ενός νόμου όμως που επίσης είχε προσπαθήσει η κυβέρνηση Σημίτη και ο τέως υπουργός Οικονομικών της Νίκος Χριστοδουλάκης να εφαρμόσουν το 1998 για την ιδιωτικοποίηση των μεγάλων ΔΕΚΟ με παταγώδη όμως αποτυχία. Αυτή βέβαια τη φορά οι συνθήκες είναι πιο πιεστικές ενώ υπάρχει και η συγκατάθεση των δάνειων δυνάμεων, που δίνουν άλλη δυναμική.

Τί ήταν το ομόλογο τύπου Μπαλαντίρ

Η έκδοση ομολόγων τύπου \”Μπαλαντίρ\” υπήρξε μια προσπάθεια της κυβέρνησης Σημίτη να παγιοποιήσει και παράλληλα να νομιμοποιήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας, μέσα από τη λογική της δημιουργίας ομολογιών «λαϊκής βάσης». 
Στόχος της έκδοσης αυτών των τίτλων, ήταν να δημιουργήσει αγοραστικό ενδιαφέρον για ομόλογα – μετοχές δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών σε χώρους πέρα από τους θεωρούμενους \”θεσμικούς επενδυτές\”. 
Ως γνωστό τα ομόλογα Μπαλαντίρ (πήραν το όνομά τους από τον υπουργό Οικονομικών της γαλλικής κυβέρνησης Ζιπέ και μετέπειτα πρωθυπουργό της Γαλλίας για δύο χρόνια) εφαρμόστηκαν την περίοδο των ιδιωτικοποιήσεων στη Γαλλία και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους ήταν ότι οι κάτοχοί τους μετά την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου, μπορούσαν να τα μετατρέψουν σε μετοχές, των επιχειρήσεων που η κυβέρνηση Ζιπέ ιδιωτικοποιούσε μέσω χρηματιστηρίου. 
Τα ομόλογα αυτά θα εκδίδονταν από το ελληνικό Δημόσιο με χαμηλό επιτόκιο και οι αγοραστές είχαν τη δυνατότητα μετά από ένα χρονικό διάστημα να τα μετατρέπουν σε μετοχές των υπό μετοχοποίηση ΔΕΚΟ ή σε κανονικά ομόλογα. Το υπουργείο Οικονομικών μάλιστα έχει αναθέσει μελέτη στον όμιλο \”Baribas – Eurobank – Εθνική\” σχετικά με τη διαδικασία και το καθεστώς της τότε έκδοσης των συγκεκριμένων ομολόγων. Το τελικό πάντως αποτέλεσμα ήταν τίποτα να μην προχωρήσει. Ας ελπίσουμε πως η επαναφορά αυτού του σχεδίου θα είναι περισσότερο επιτυχημένη σήμερα.
newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook