Υλικά 

• 300 γρ. ρεβίθια
• 1 δαφνόφυλλο
• 120 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• 100 γρ. φρέσκο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
• 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
• 1 ματσάκι άνιθο, ψιλοκομμένο
• 1 κιλό σπανάκι, χοντροκομμένο
• αλάτι & πιπέρι (ανάλογο) 

Για το αυγολέμονο
• 1 αυγό
• Χυμό απο 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα ρεβύθια σε χλιαρό νερό με λίγο αλάτι να μουλιάσουν απο το προηγούμενο βράδυ. 

Την επόμενη μέρα, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσουν μαζί με το δαφνόφυλλο. Ξαφρίζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν. Κατόπιν τα σουρώνουμε, κρατώντας το ζωμό τους και πετώντας το δαφνόφυλλο. 

Σε άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμύδια (φρέσκο & ξερό), για 2-3 λεπτά της ώρας. Προσθέτουμε το σπανάκι και το άνιθο και συνεχίζουμε το σωτάρισμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα ρεβύθια με λίγο απο το ζωμό που έχουμε κρατήσει και ανακατεύουμε. Σιγοβράζουμε για 12-15 λεπτά περίπου προσθέτοντας ζωμό όποτε κρίνουμε απαραίτητο. Το φαγητό πρέπει να είναι λίγο ζουμερό. 

Φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι κια αποσύρουμε απο τη φωτιά. Παράλληλα ετοιμάζουμε το αυγολέμονο: κάνουμε μαρέγκα το ασπράδι, προσθέτουμε τον κρόκο ανακατεύοντας καλά και τελος το χυμό του λεμονιού. Με μια βαθιά κουτάλα ρίχνουμε λίγο ζωμό απο την κατσαρόλα συνεχίζοντας το χτύπημα. Όταν το αυγολέμονο ζεσταθεί αρκετά και πάρει τη θερμοκρασία της κατσαρόλας, τότε το αδειάζουμε στην κατσαρόλα. 

Το ξαναβάζουμε στη φωτιά να φτάσει σε σημείο βρασμού αλλά χωρίς να βράσει. Κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα όταν χρειαστεί χωρίς να βάλουμε μέσα κουτάλα. Σερβίρουμε.