Ένα από τα σημαντικότερα οραματικά έργα της Δημοτικής Αρχής η ανάδειξη των σημαντικών μνημείων του Ηρακλείου και ιδιαίτερα του Ανακτόρου της Κνωσού μέσω της Ενοποίησης των Αρχαιολογικών χώρων μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης μετά την έγκριση του αιτήματος χρηματοδότησης της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων & Αναπλάσεις Α.Ε. (ΕΑΧΑ Α.Ε.) από το Πράσινο Ταμείο/ΥΠΕΚΑ.

Για το λόγο αυτό ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης συναντήθηκε αργά χθες το βράδυ με την Πρόεδρο & Διευθύνουσα Σύμβουλο της ΕΑΧΑ κα Ντόρα Γαλάνη, ώστε να προωθήσουν το ταχύτερο την όλη διαδικασία του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού .

Ο κ. Κουράκης, μετά τη συνάντηση σε δηλώσεις, του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσπευση των διαδικασιών και τόνισε ότι η σημερινή εικόνα του χώρου αναμφισβήτητα δεν είναι αντάξια της διεθνούς ακτινοβολίας του.

«Η ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής του Ανακτόρου της Κνωσού, δεύτερου σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικού χώρου της Ελλάδος μετά την Ακρόπολη», όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος , «θα αποτελέσει και πρόκριμα για την ένταξη της Κνωσού στα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο».

Η ΕΑΧΑ Α.Ε. έχει ήδη ξεκινήσει την εκπόνηση μελέτης πλαισίου για την ευρύτερη περιοχή του Ανακτόρου μετά και τη σύμφωνη γνώμη του ΥΠΠΟΑ. Η μελέτη αυτή θα περιλαμβάνει προτάσεις για διαδρομές που θα συνδέσουν τα περιφερειακά μνημεία (Βασιλική Έπαυλη, Οικία του Αρχιερέα, Μικρό Ανάκτορο, Βίλα Αριάδνη, Βίλα Διονύσου κ.α.) με το Ανάκτορο, για τη δημιουργία πληροφοριακού κέντρου, την οργάνωση της στάθμευσης κ.λπ.

Παράλληλα ξεκινά άμεσα η προετοιμασία του φακέλου του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού που αφορά κυρίως την «Αισθητική και Μορφολογική αναβάθμιση της εισόδου του Μεγάλου Ανακτόρου», αλλά θα περιλαμβάνει και προτάσεις τυπικών διατομών - ιδέες για την διαδρομή από το Βενιζέλειο προς τα Ανάκτορα και για τη σήμανση της εισόδου στην Κνωσό.