Τώνια Λιοδάκη Τώνια
Λιοδάκη
Δημοσιογράφος

Μια πληροφορία που έχει κυκλοφορήσει εντός Ναυστάθμου Κρήτης και θεωρείται σχεδόν σίγουρη στους «παροικούντες εν Ιερουσαλήμ», έχει προκαλέσει θόρυβο και έντονο προβληματισμό.

Σύμφωνα με την Ένωση Τεχνικών Πολεμικού Ναυτικού και τον πρόεδρό της Θωμά Αλατερά, τη δουλειά που έκαναν υπάλληλοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα θα κληθεί να την καλύψει ιδιώτης σε κόστος τουλάχιστον τριπλάσιο από αυτό που έδινε το κράτος για τη μισθοδοσία των συγκεκριμένων υπαλλήλων!

Ζητήσαμε και από τον πρόεδρο του Συλλόγου Μονίμων Δημοσίων Υπαλλήλων Ναυστάθμου Κρήτης, να μας πει αν ευσταθούν οι πληροφορίες αυτές. Ο ίδιος, ουσιαστικά τις επιβεβαίωσε.

Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr o κ. Χ. Μαθιουδάκης: “Είναι αλήθεια. Θα αναλάβουν ιδιώτες. Όμως το κόστος δεν θα είναι μόνο τριπλάσιο στην περίπτωση του ιδιώτη, θα είναι τουλάχιστον 5 φορές πάνω! Η είσοδος του ιδιωτικού φορέα σε θέσεις που τίθενται σε διαθεσιμότητα πολλαπλασιάζει το κόστος λειτουργίας των υπηρεσιών.”

Δυστυχώς, τα νούμερα που έχουμε στη διάθεσή μας και όπως θα δείτε και εσείς παρακάτω, επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι το κόστος θα είναι πολλαπλάσιο.

Το πριν

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στο Ναύσταθμο Κρήτης 4 υπάλληλοι ΥΕ κατηγορίας στην ειδικότητα των μανουβραδόρων.

Οι μανουβραδόροι εκτελούν βαριές δουλειές και καθήκον τους είναι να βγάζουν από τα πλοία όλα τα αντικείμενα, από μηχανές μέχρι ηλεκτροκινητήρες, γενικά οτιδήποτε χρειάζεται να επισκευαστεί.

Μας είπαν ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι είχαν δουλειά για παραπάνω από 8ωρο και πολλές φορές εργάζονταν ακόμα και Σάββατα είτε γιατί δεν προλάβαιναν το φόρτο δουλειάς τις καθημερινές είτε γιατί προέκυπταν έκτακτες περιπτώσεις με καράβια που ταξίδευαν στο νότιο Αιγαίο και παρουσίαζαν βλάβη που έπρεπε να επισκευάσουν.

Από τη στιγμή που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, πρέπει οπωσδήποτε να καλυφθεί η θέση τους, αλλιώς θα πρέπει να σταματήσουν οι εργασίες. Τη θέση αυτή θα καλύψει κάποιος ιδιώτης.

Πληροφοριακά, μεταξύ των 4 υπαλλήλων είναι μια γυναίκα από το μισθό της οποίας τρεφόταν όλη της οικογένεια, καθώς τα υπόλοιπα μέλη είναι άνεργα.

Και το μετά

Σύμφωνα με πηγές, έχει ήδη πάει στο Ναύσταθμο ιδιωτικός φορέας για να δει το αντικείμενο και να κάνει την προσφορά του.

Πολύ πιθανό να γίνουν προσφορές και από αθηναϊκές εταιρείες όπως μας είπαν καθώς δεν πρόκειται να γίνει απευθείας ανάθεση.

Απλά μαθηματικά και όμως δεν “βγαίνει”…

Οι 4 εργαζόμενοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, έπαιρναν γύρω στα 700 ευρώ. Με την ασφάλιση, ο μισθός καθενός έφτανε περίπου στα 1000 ευρώ μεικτά.

Συγκεκριμένα, η εργατοώρα του σε μεικτά είναι 6,9 ευρώ και η υπερωρία του γύρω στα 4 ευρώ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή επισήμως καμία προσφορά ιδιώτη.

Ωστόσο, κυκλοφόρησε πολύ έντονα η πληροφορία ότι μια πρώτη προσφορά ιδιώτη κυμάνθηκε στα 35 – 40.000 ευρώ για το τρίμηνο μέχρι τέλος του χρόνου!

Με έναν απλό υπολογισμό το ίδιο τρίμηνο οι 4 εργαζόμενοι θα έκαναν τη δουλειά με περίπου 12.000 ευρώ μισθό μεικτό.

Πρέπει να τονίσουμε ότι η προσφορά του ιδιώτη δεν ορίζεται με το μήνα, αλλά με συγκεκριμένο έργο για το οποίο θα έχει κάνει σύμβαση.

Οποιαδήποτε επιπλέον ή έκτακτη εργασία  προκύψει πέραν του συμφωνηθέντος έργου, θα χρεώνεται έξτρα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Τεχνικών Πολεμικού Ναυτικού, Θωμά Αλατερά, βάσει προηγούμενης εμπειρίας, πριν προσληφθούν οι εργαζόμενοι, όταν τη δουλειά την έκανε πάλι ιδιώτης, το κόστος που χρέωνε ήταν 3 φορές πάνω από το μισθό του υπαλλήλου.

Η πληροφορία της ακριβούς προσφοράς ιδιώτη δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Παρόλα αυτά, όπως τονίζει ο κ. Αλατεράς, υπάρχει σε ΦΕΚ ένας κατάλογος κοστολόγησης κάθε εργασίας στον οποίο καταγράφεται ότι η εργατοώρα στην ειδικότητα του μανουβραδόρου φτάνει τα 40 ευρώ.

Σε αυτό το επίπεδο όπως μας είπαν θα πρέπει λογικά να κινηθούν και οι προσφορές των ιδιωτών.

Ακόμα και έτσι, να θυμήσουμε η εργατοώρα των υπαλλήλων φτάνει τα 6,9 ευρώ. Απλά μαθηματικά… κάντε τον υπολογισμό.

Και ένα δεύτερο άλμα!

Για «την τιμή των όπλων» θα παραθέσουμε και τα δυο προηγούμενα ΦΕΚ του 2011 (δείτε εδώ) και του 2010 (δείτε εδώ)

Αν παρατηρήσετε στα δυο ΦΕΚ η εργατοώρα στους μανουβραδόρους κυμαίνεται στα 20 ευρώ.

Κατά ένα πράγματι περίεργο τρόπο, η τιμή εκτοξεύεται και διπλασιάζεται μέσα σε ένα χρόνο, το 2012, όπως φαίνεται στο αντίστοιχο ΦΕΚ.

O χρόνος θα δείξει σύντομα αν θα επιβεβαιωθούν η όχι οι πληροφορίες για το ύψος του κόστους και αν τελικά θα πληρώσουμε “ακριβά το μαλλί”

Καλό είναι σαν κράτος να ευαγγελίζεσαι «νοικοκύρεμα» ακόμα όμως καλύτερο θα ήταν αυτό να είναι κατ’ ουσία και όχι κατ’ ευφημισμόν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook