Ο χρυσός αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη \”διαχρονική αξία\” όπως αποδεικνύουν τα αποτελέσματα μελέτης με θέμα τον άμεσο οικονομικό αντίκτυπο του πολύτιμου αυτού μετάλλου που δημοσιοποίησαν το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού και η PricewaterhouseCoopers.

Η \”γοητεία\” του χρυσού σε αριθμούς


Ένα από τα εντυπωσιακότερα στοιχεία της μελέτης είναι ότι η εξόρυξη χρυσού σε όρους προσφοράς, συνεισέφερε περισσότερα από 78,4 δισ. δολάρια στις οικονομίες των 15 χωρών με τη μεγαλύτερη μεταλλευτική δραστηριότητα το 2012.

Το ποσό ισοδυναμεί με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του Εκουαδόρ.

Στις 15 top χώρες μάλιστα που παράγουν χρυσό απασχολήθηκαν άμεσα το 2012, 527.900 άτομα.

Η ζήτηση χρυσού στις 13 κορυφαίες καταναλώτριες χώρες, εκτιμάται ότι συνεισέφερε στην οικονομία 38,3 δισ. δολάρια. Η καταναλωτική ζήτηση για προϊόντα χρυσού στη φυσική του μορφή από τις 13 αυτές χώρες παρήγαγε άμεσα οικονομική αξία περίπου 110 δισ. δολαρίων.

Πέρυσι, η επενδυτική ζήτηση, η οποία βασίζεται σε ράβδους, νομίσματα και ETFs χρυσού, αντιστοιχούσε στο 35% της παγκόσμιας ζήτησης χρυσού,ενώ οι αγορές των κεντρικών τραπεζών έφταναν το 12%, με τα κοσμήματα να αντιπροσωπεύουν το 43% της ζήτησης.

Την ίδια ώρα η παγκόσμια προσφορά χρυσού έφθασε 4.477 τόνους το 2012 , με περίπου τα δύο τρίτα να προέρχονται από την εξόρυξη και ένα τρίτο από την ανακύκλωση του χρυσού.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση

\"\"

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook