Του Σήφη Μιχελογιάννη

Ο ελληνισμός καταξιώθηκε ανά τους αιώνες χάρις στην εγκαθίδρυση και την πρόοδο της Δημοκρατίας. Χάρις στην εμπέδωση του δημόσιου χώρου και του δημόσιου συμφέροντος. Ο ελληνισμός απέρριψε τις αριστοκρατικές ιδέες, απέρριψε τους φιλοσόφους- βασιλείς.

Ο ελληνισμός επρόβαλε την πολλαπλότητα των απόψεων και την αμοιβαία κριτική των πάντων.

Τα ομηρικά έπη, η Ιλιάδα και η Οδύσσεια και η συνέχειά τους με τους Έλληνες τραγικούς και τις τραγωδίες τους μας προβάλλουν τις αξίες του ελληνισμού με διαχρονική εγκυρότητα.

Δεν γνωρίζομε αλλά και δεν μπορούμε να φαντασθούμε σε παγκόσμιο επίπεδο άλλα κείμενα με μεγαλύτερη παιδαγωγική αξία. Ο Ηρόδοτος εξιστορεί τα κατορθώματα των Ελλήνων και των βαρβάρων αδιάκριτα. Οι άνθρωποι δε στην Ιλιάδα δεν χωρίζονται σε νικητές και ηττημένους, σε δούλους και ικέτες. Οι «Πέρσες» του Αισχύλου αποδίδουν την καταστροφή των Περσών στην ύβρι του Ξέρξη. Οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη δείχνουν την ύβρι των Ελλήνων οι οποίοι μετά την πτώση της Τροίας επιδίδονται σε ωμότητες και κτηνωδίες.

Ας κάνομε ένα μεγάλο ιστορικό άλμα. Ο δημόσιος χώρος του ελληνισμού εξυπηρετήθηκε με την θρυλική εποποιϊα των Ελλήνων, με την επανάσταση του 1821. Εξυπηρετήθηκε επίσης με την μεγάλη ώρα του ελληνισμού στην εποχή του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου όταν ολοκληρώθηκε στην νεότερη εποχή αυτή η λατρεία θα έλεγα του δημόσιου χώρου και του δημόσιου συμφέροντος. Στην κοινή γλώσσα οι θυσίες του ελληνικού λαού έπιασαν τόπο. Οι κοινότητες των Ελλήνων τότε από την Κρήτη μέχρι τα πέρατα του κόσμου όπου υπήρχε ελληνισμός συναγωνίστηκαν στην εθελοντική προσφορά και τη θυσία για να ελευθερώσουν και να φθιάξουν την πατρίδα.

Ο δημόσιος χώρος και το δημόσιο συμφέρον στην Ελλάδα καταξιώθηκαν ακόμη μια φορά τον καιρό της τιμημένης εθνικής μας αντίστασης κατά των Γερμανών κατακτητών.

Ας έρθομε όμως στην σημερινή εποχή και τα σημερινά προβλήματα. Πώς μπορεί να στερεωθεί αυτή η διαχρονική καταξίωση του ελληνισμού.

Πρέπει να υποχωρήσει ο ατομισμός και ο υλισμός. Άλλωστε οι φυσικοί πόροι δεν είναι απεριόριστοι και η συνεχής ανάπτυξη φέρνει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Τώρα που ο άνθρωπος ελέγχει τον κόσμο ο πλανήτης γη κινδυνεύει. Όταν έκαναν κουμάντο τα φυσικά φαινόμενα η γη προχωρούσε χωρίς τον κίνδυνο αυτοκαταστροφής. Άλλωστε είναι καιρός να σκεφθούμε σοβαρά και την ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των αδύνατων και των φτωχών.

Οι διαχρονικές αξίες του ελληνισμού βάζουν στην πρώτη γραμμή την εκπαίδευση, την υγεία, τον πολιτισμό.

Η αλληλεγγύη και η κοινωνική ευθύνη, η πίστη στην απόλυτη αξία της ατομικής ευθύνης είναι προυποθέσεις της ιδικής μας αλλά και της παγκόσμιας επιβίωσης.

Ο Νίκος Καζαντζάκης ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας μας διδάσκει ότι πρέπει να πιστεύομε στον εαυτό μας ο οποίος όμως θα είναι και στην υπηρεσία του κοινού συμφέροντος. Να πιστεύεις ότι και μόνος σου μπορείς να σώσεις τον κόσμο. Να αναλαμβάνεις αυτήν την ευθύνη μας διδάσκει.

Πρέπει να επανέλθει η πολιτική του πολιτισμού. Πρέπει να εξαλειφθεί ο λαϊκισμός που κατατρώει τις σάρκες του ελληνικού λαού. Οι άνθρωποι των σκανδάλων αλλά και οι φοροκλέπτες και οι φοροφυγάδες πρέπει να τιμωρηθούν.

Να γίνει η συμμαχία των ανθρώπων της πολιτικής με τους ανθρώπους της τέχνης και του πνεύματος για να επιστρέψει η κυριαρχία της υπεύθυνης πολιτικής επί των δυνάμεων της οικονομίας. Πρέπει να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα όλων των πολιτών, ολόκληρου του ελληνικού λαού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook