Διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ και φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σωτήρης Μπαρμπαρούσης/ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL.

«Ως φέουδα ανομίας, σπατάλης και κακοδιαχείρισης» κατηγορεί τα πανεπιστήμια το υπ. Παιδείας οξύνοντας την κόντρα με τα ιδρύματα που αρνούνται να στείλουν τα στοιχεία των διοικητικών τους υπαλλήλων ώστε να «ονομαστικοποιηθούν» οι συνολικά 1.349 θέσεις που έχουν καταργηθεί. Από την άλλη, εξετάζεται η νομική φόρμα που θα λάβει η ρύθμιση, βάσει της οποίας οι διοικητικοί υπάλληλοι θα πρέπει να καταθέσουν από μόνοι τους τα στοιχεία τους. Ειδάλλως θα τεθούν σε αργία.

Ειδικότερα, χθες έληξε η προθεσμία που είχαν τα οκτώ ΑΕΙ να στείλουν στο ΑΣΕΠ τα στοιχεία των 4.574 διοικητικών υπαλλήλων τους για να επιλεγούν οι 1.349. «Με την εκπνοή της προθεσμίας τελειώνει και η προσπάθεια μιας μειοψηφίας να συντηρηθούν φέουδα ανομίας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ισχνές μειοψηφίες, που θέλουν να παραμείνουν τα πανεπιστήμια φέουδα ανομίας, σπατάλης και κακοδιαχείρισης, επικαλούνται τον νόμο κατά το δοκούν και όταν στερεύουν τα επιχειρήματα καταφεύγουν στη συκοφαντία και τον λαϊκισμό για το τάχα μου “ποιος έχει μπάρμπα στην Κορώνη”» ανέφερε το υπ. Παιδείας. «Είναι η ίδια μειοψηφία που αρνείται την υποβολή στοιχείων, γιατί θα αποκαλυφθεί η παράνομη πρόσληψη και μονιμοποίηση από το «παράθυρο» εκατοντάδων διοικητικών υπαλλήλων, με πλαστά πτυχία σε κλάδους «φαντάσματα\”». Και σε άλλο σημείο πρόσθεσε ότι «τέσσερα από τα οχτώ ιδρύματα έχουν αποστείλει, ως όφειλαν, στοιχεία στο ΑΣΕΠ “σπάζοντας” το μέτωπο της “ανταρσίας”». Παρότι το υπ. Παιδείας δεν κατονόμασε τα 4 πανεπιστήμια, προχθές έκανε λόγο για τα Οικονομικό Αθηνών, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας και Κρήτης.

Χθες οι ηγεσίες των ιδρυμάτων απάντησαν ότι απλώς έστειλαν μία απλή λίστα των υπαλλήλων χωρίς τα επιμέρους στοιχεία που είναι απαραίτητα και που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για να γίνει μοριοδότηση και κατόπιν κατάταξη των υπαλλήλων. «Οι διοικητικοί υπάλληλοι είναι σε απεργία και ένα τέτοιο έργο απαιτεί περίπου 10 ημέρες», ανέφερε χθες στην «Κ» ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων, πρύτανης του ΑΠΘ κ. Ιωάννης Μυλόπουλος. Μάλιστα, οι διοικητικοί υπάλληλοι δηλώνουν την πρόθεση να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Χθες έγινε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας ενώ από την άλλη, διοικητικοί υπάλληλοι και πανεπιστημιακοί ήταν σε ετοιμότητα καθώς μπορεί να παρέμβει ο Εισαγγελέας κατά των αρμόδιων διοικητικών υπαλλήλων και των πρυτάνεων επειδή δεν χορήγησαν τους καταλόγους των υπαλλήλων. Βέβαια, παρέμβαση Εισαγγελέων χθες δεν υπήρξε.

Για την εξεύρεση λύσης τα ΑΕΙ ζητούν να ανακληθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση και να γίνει αξιολόγηση των διοικητικών δομών τους. Τα ΑΕΙ αμφισβητούν ότι έχουν πλεονάσματα διοικητικών, ενώ η δική τους αξιολόγηση (με βάση τα κριτήρια του υπουργείου) έδειξε 2.500 κενά. «Τα κριτήρια και η μελέτη πλεονασμάτων και υπεραρίθμων βασίστηκαν στη διεθνή πρακτική και σε επιστημονική μεθοδολογία» ανέφερε το υπουργείο, το οποίο αμφισβητεί ότι η κατανομή των 1.349 έγινε με αδιαφανή κριτήρια. «Αρκεί μια απλή ανάγνωση του αριθμού των διοικητικών υπαλλήλων ανά ίδρυμα για να πειστεί και ο πλέον δύσπιστος» ανέφερε. Βέβαια, το υπουργείο δεν απαντά με παραδείγματα. Για παράδειγμα, τα πανεπιστήμια Πειραιώς, Γεωπονικό, Μακεδονίας και το ΤΕΙ Πειραιά δεν «προσφέρουν» κανέναν διοικητικό υπάλληλο στη διαθεσιμότητα, παρότι έχουν μεγαλύτερη αναλογία διοικητικών υπαλλήλων/πανεπιστημιακών από ΑΕΙ που προσφέρουν (π.χ. Αθηνών, Πατρών, ΑΠΘ).

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook