Αποφασισμένη να κρατήσει σκληρή γραμμή απέναντι στην τρόικα εμφανίζεται η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο. Το γεγονός αυτό αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στην συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τον Γιάννη Στουρνάρα να διαμηνύσει προς τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης πως τα περιθώρια την κοινωνίας έχουν εξαντληθεί και δεν πρόκειται να ληφθούν νέα επιπρόσθετα μέτρα.

Η αιχμηρή ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών εναντίον του ΔΝΤ έγινε σε συνεννόηση με το μέγαρο μαξίμου και ήταν ένα πρώτο δείγμα της αλλαγής στρατηγικής στην διαπραγματευτική πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές.

Η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την αναδίπλωση του ΔΝΤ με την επικεφαλής του ταμείου να κάνει λόγο για… παρανόηση και ότι δεν πρόκειται να μειωθούν περαιτέρω μισθοί και συντάξεις.

Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει πολύ καλά πως δεν θα μπορέσει να σταθεί η κυβέρνηση στην περίπτωση που επιβληθούν νέα επιπρόσθετα μέτρα και αυτή ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για να σκληρύνει την στάση του απέναντι στην τρόικα.

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων αναμένεται να προκαλέσει και την πρώτη σκληρή σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών. Η τρόικα επιμένει ότι το ειδικό τέλος θα πρέπει να συνεχίσει να εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ καθώς όπως έχει επισημάνει και στο παρελθόν δεν εμπιστεύεται τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Ωστόσο η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να μην κάνει πίσω στο θέμα αυτό και τονίζει πως είναι πολιτική απόφαση η δημιουργία ενιαίου φόρου ακινήτων ο οποίος θα εισπράττεται από τις εφορίες.

«Στόχος μας είναι ο νέος φόρος να είναι πιο δίκαιος και πιο αναλογικός, να εισπράξουμε λιγότερα από περισσότερους»,δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας μετά τη σύσκεψη στο μαξίμου, ενώ πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις στο μέτωπο των οικοπέδων σε σχέση με τα σενάρια που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες

«Αγκάθι» παραμένει η εισπραξιμότητα καθώς η τρόικα την εκτιμά στο 75% και ζητά βεβαίωση φόρων 3,8-3,9 δισ. ευρώ για είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ, ενώ η Αθήνα ανεβάζει τον πήχη στο 80%, που σημαίνει ότι βεβαίωση φόρων θα πρέπει να περιοριστεί στα 3,5-3,6 δισ. ευρώ.

Για να ξεπεράσει τις επιφυλάξεις της τρόικας, η ελληνική πλευρά θα προτείνει την πρόβλεψη ρήτρας εισπραξιμότητας του ΦΑΠ. Τα πρώτα στοιχεία για τον ΦΑΠ του 2010 είναι ενθαρρυντικά καθώς είχε εισπραχθεί το 84%.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook