Στην ξεχασμένη κοινή ιστορία των «οθωμανικών» Βαλκανίων, μέσα από τις εικόνες δεκάδων γνωστών και άγνωστων μνημείων της περιόδου, προσκαλεί για λίγο το βλέμμα μας η φωτογραφική έκθεση «A Balkan Tale / Μια Βαλκανική Ιστορία». Παραγωγή του Goethe-Institut, παρουσιάζεται στις Αίθουσες Περιοδικών Εκθέσεων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, από τις 14 Οκτωβρίου ως τις 9 Νοεμβρίου 2013.

Το «Balkan Tale / Μια Βαλκανική Ιστορία» συντίθεται από το έργο πέντε διακεκριμένων φωτογράφων, από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, που αποτυπώνουν πενήντα μοναδικά μνημεία της οθωμανικής περιόδου: τα σημαντικότερα λουτρά, υδραγωγεία, εκκλησίες, τζαμιά, γέφυρες, πτωχοκομεία κ.ά.

Οι φωτογράφοι: Καμίλο Νόλλας-Ελλάδα, Ivan Petrovic-Σερβία, Jutta Benzenberg-Αλβανία/Γερμανία, Ivan Blazhev-Π.Γ.Δ.Μ και Samir Karahoda-Κοσσυφοπέδιο απεικονίζουν την ιδιαιτερότητα του κάθε μνημείου και την σημερινή του κατάσταση.

Τα κείμενα της έκθεσης έχουν συνταχθεί από έγκριτους ιστορικούς, με στόχο να εισάγουν το ευρύ κοινό και τους μαθητές στο θέμα.

Με την επιστημονική εποπτεία και επιμέλεια της Καθηγήτριας Χριστίνας Κουλούρη (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα) και του συμβούλου ιστορίας Καθ. Tülay Artan (Πανεπιστήμιο Sabanci, Κωνσταντινούπολη), οι ιστορικοί Ηλίας Κολοβός (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ρέθυμνο), Halil Berktay, (Πανεπιστήμιο Sabanci, Κωνσταντινούπολη), Frasher Demaj (Ινστιτούτο Ιστορίας, Πρίστινα), Ferit Duka (Τμήμα Μεσαιωνικών και Οθωμανικών Σπουδών, Ινστιτούτο Ιστορίας, Τίρανα), Irena Stefoska, (Ινστιτούτο Εθνικής Ιστορίας, Τμήμα Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο ‘Ss Cyril and Methodius’, Σκόπια) και Radina Vučetić (Τμήμα Ιστορίας, Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου) μας προ(σ)καλούν να κοιτάξουμε πέρα από εθνικά σύνορα και να διερευνήσουμε την ιστορία των Βαλκανίων στο σύνολό της.

Το εγχείρημα «A Balkan Tale / Μια Βαλκανική Ιστορία» του Goethe-Institut πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτός από την περιοδεύουσα έκθεση φωτογραφίας πλαισιώνεται από παράλληλες δράσεις, όπως ιστοσελίδα www.balkantale.com , link για τους εκπαιδευτικούς http://www.balkantale.com/gr/teachers_lessons.php, έντυπη έκδοση (στα αγγλικά), κ.ά.

Την παραγωγή ανέλαβε η ελληνική εταιρία παραγωγής ANEMON, ενώ συμμετείχαν ενεργά το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και δέκα πολιτιστικές ΜΚΟ των Βαλκανίων.

Η έκθεση παρουσιάστηκε αρχικά στην Αθήνα και στη συνέχεια την Θεσσαλονίκη, το Βελιγράδι, την Πρίστινα, τα Σκόπια, τα Τίρανα, τη Γερμανία, τις Βρυξέλλες, την Πάτρα, το Ρέθυμνο και τα Χανιά.

Η έκθεση εκτυλίσσεται σε πέντε θεματικές ενότητες: ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ, ΛΑΤΡΕΙΑ, ΣΥΜΒΙΩΣΗ, ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ, ΛΗΘΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ, που αναπτύσσονται στις δύο Aίθουσες Περιοδικών Εκθέσεων του ΙΜΚ.

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της μίας αίθουσας προβάλλεται το ντοκιμαντέρ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ (σκηνοθεσία: Ανδρέας Αποστολίδης, διάρκεια: 30’), με χρήση σπάνιου αρχειακού υλικού και τη συμμετοχή διεθνώς αναγνωρισμένων ιστορικών, μεταξύ των οποίων ο Mark Mazower.

Επίσης, περιορισμένος αριθμός mp3 players, με ήχους από το παρελθόν, θα διατίθενται στους επισκέπτες για μια μουσικοηχητική περιήγηση (sound walk) σε επιλεγμένα σημεία της έκθεσης. Τον σχεδιασμό και την επιμέλεια της παρουσίασης της έκθεσης ανέλαβαν για το ΙΜΚ οι κυρίες Αγγελική Μπαλτατζή και Δέσποινα Περτσελάκη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τρίτη 15 Οκτωβρίου, ώρα 19.00΄ και οι επισκέπτες του Ιστορικού Μουσείου θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να ξεναγηθούν στην έκθεση από τον Δρ. Ηλία Κολοβό, βασικό συντελεστή της ομάδας των ιστορικών του εγχειρήματος «A Balkan Tale / Μια Βαλκανική Ιστορία».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook