Σε επιφυλακή βρίσκονται οι σεισμολόγοι, μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε, στις 08:16 το πρωί, με επίκεντρο 36 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης, πάνω από τη λίμνη Βόλβη.

Σύμφωνα με το σεισμολογικό κέντρο του ΑΠΘ, ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί μικρότερου μεγέθους, τους οποίους οι επιστήμονες παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή και εξετάζουν λεπτομερώς το φαινόμενο.

Ωστόσο, τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα αναμένονται, μετά το πέρας του 48ωρου.

\”Η δραστηριότητα εντάσσεται στη Μυγδονία λεκάνη. Η σερβομακεδονική ζώνη είναι η περισσότερο ενεργή ζώνη του βορειοελλαδικού χώρου και, κατά διαστήματα, εκδηλώνει ισχυρούς σεισμούς\”, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο σεισμολόγος, Μανώλης Σκορδίλης.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η ευρύτερη περιοχή έχει δώσει αρκετούς μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν, με πιο πρόσφατο το σεισμό του 1978, μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η δόνηση εκείνη είχε \”ταρακουνήσει\” όλη τη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας πίσω νεκρούς και σοβαρές καταστροφές σε κτίρια.

Ανάλογου μεγέθους σεισμοί σημειώθηκαν το 1902, προς την Άσσηρο, μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το 1932, 6,2 Ρίχτερ, προς το Σοχό.

\”Μετά τα πρώτα δύο 24ωρα, θα βγουν τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα. Θα μαζέψουμε τα απαραίτητα στοιχεία, για να σκιαγραφήσουμε τα χαρακτηριστικά της διέγερσης\”, κατέληξε ο κ. Σκορδίλης.

enikos.gr από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook