Αποφασισμένη να κινηθεί ακόμη και δικαστικά σε βάρος του υπουργείου Παιδείας το οποίο κατηγορεί για αθέτηση υποσχέσεων εμφανίζεται η διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης, με απόφαση μάλιστα της Συγκλήτου, που συνεδρίασε χθες στο Ρέθυμνο.

Το μεγάλο ζήτημα που αφήνει εκτεθειμένο το Πανεπιστήμιο Κρήτης, είναι η πληρωμή των συμβασιούχων διδασκόντων του ΠΔ 407, οι οποίοι για το δεύτερο εξάμηνο καλούνται είτε να αποφασίσουν περικοπή κατά 30% στις αποδοχές τους, είτε να εγκαταλείψουν το ίδρυμα.

Όπως επισήμανε ο αντιπρύτανης Οικονομικών Μανόλης Πετράκης όλοι οι συμβασιούχοι που εργάστηκαν για το προηγούμενο εξάμηνο θα πληρωθούν κανονικά, για το εξάμηνο ωστόσο που ξεκινά τώρα, οι πιστώσεις που χορηγήθηκαν από το υπουργείο Παιδείας είναι δραματικά μειωμένες και δεν επαρκούν για να αποπληρωθούν οι περίπου 80 συμβασιούχοι.

Με απόφαση της Συγκλήτου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα διερευνήσει μέσω της νομικής του υπηρεσίας τη δυνατότητα που υπάρχει για προσφυγή στη Δικαιοσύνη σε βάρος του υπουργείου Παιδείας, το οποίο καταγγέλλεται για αθέτηση υποσχέσεων, παρά το γεγονός ότι είχε συνυπογράψει τις σχετικές συμβάσεις.

Σε γενικές γραμμές, τη χθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου που πραγματοποιήθηκε σε βαρύ κλίμα, απασχόλησε το θέμα των οικονομικών του Πανεπιστημίου, το οποίο όπως τόνισε ο αρμόδιος αντιπρύτανης βρίσκεται σε δυσχερή θέση.

«Ο τακτικός προϋπολογισμός μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πετράκης «σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι μειωμένος κατά 50%. Έτσι, δεν μπορούμε να προχωρήσουν ούτε για τα βασικά. Αυτό που πρέπει να γίνει για την οικονομική διαχείριση του ιδρύματος, είναι να κάνουμε περικοπές από παντού».

 Μάλιστα ζητήθηκε από τους συγκλητικούς να καταθέσουν τις προτάσεις τους, αφού και το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται πλέον αντιμέτωπο με την οικονομική κρίση.

Το άλλο μείζον θέμα που συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση είναι εκείνο των ελλείψεων στο διοικητικό προσωπικό.

Το ίδρυμα προσδοκούσε από τις μετατάξεις των υπαλλήλων κυρίως των πρώην Νομαρχιών, να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν στο Ρέθυμνο και μάλιστα είχε εξασφαλίσει τη συναίνεση των υπουργείων Οικονομίας και Παιδείας.

Ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικών, «μπλόκαρε» την πρωτοβουλία αυτή, επισημαίνοντας ότι οι μετατάξεις είναι προσλήψεις και ισχύει η αναλογία 5/1, δηλαδή σε πέντε συνταξιοδοτήσεις ισχύει μία πρόσληψη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook