Τελευταία ενημέρωση: 7:32

Ξεκινάει από σήμερα η επίσημη καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και καταστήματα μετά το ισχυρό χτύπημα του εγκέλαδου που σημειώθηκε στις στις 4:11 το μεσημέρι του Σαββάτου 67 χλμ δυτικά του νομού Χανίων (δείτε εδώ)

Κλιμάκια των τεχνικών υπηρεσιών  θα πραγματοποιήσουν αυτοψίες ενώ και οι διευθυντές των σχολείων έχουν κληθεί ώστε να γίνει έλεγχος για την ύπαρξη ζημιών στα σχολεία.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά σοβαρά προβλήματα σε οικίες ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες στο Έλος Κισάμου κατέρρευσε τμήμα ενός σπιτιού το οποίο ήταν κατοικήσιμο αλλά ευτυχώς την ώρα του σεισμού δεν ήταν κανείς μέσα.

Η ιδιοκτήτριά του, μια ηλικιωμένη γυναίκα, όταν γύρισε στο σπίτι της, είδε τα συντρίμμια από το μισογκρεμισμένο σπίτι της.

Από τα 6,4 Ρίχτερ κατέρρευσε το βορειοδυτικό τείχος και μέρος της οροφής του σπιτιού.
 
"Κόκκινο" νερό από τις βρύσσες μετά το σεισμό

Εν τω μεταξύ ανησυχία έχει προκληθεί σε κατοίκους των Χανίων από το γεγονός ότι  μετά το σεισμό, σε διάφορες περιοχές, από τις βρύσσες τρέχει "κόκκινο"  από χώμα νερό .

Μιλώντας στο Flashnews.gr η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Χ, Νίκη Αποστολάκη, δήλωσε ότι αυτό είναι φυσιολογικό φαινόμενο μερικές φορές μετά από σεισμό και δεν πρόκειται για βλάβη.

Όπως τόνισε: "Επειδή η γεώτρηση είναι πολύ βαθιά μέσα στη γη, είναι φυσιολογικό μετά από τόσο δυνατό σεισμό να πέσει κάποια ποσότητα χώματος. Δεν πρέπει ωστόσο να ανησυχούν οι κάτοικοι, χρειάζεται να κάνουν λίγη υπομονή μέχρι να απομακρυνθεί σε λιγη ώρα το χώμα από το νερό το οποίο και θα ξεθολώσει. Μέχρι τότε ας αποφύγουν να πιούν νερό. Δεν πρόκειται πάντως για βλάβη δικτύου, αλλά για φυσική συνέπεια μέσα βαθιά στη γη μετά από ένα σεισμό τέτοιου μεγέθους".

Από το πρωί της Κυριακής το πρόβλημα σταδιακά εξαφανίζεται ενώ λίγες είναι οι εναπομείνουσες περιοχές στις οποίες εξακολουθεί να υφίσταται.

Συνεχίζεται η μετασεισμική ακολουθία

Τον σεισμό μεγέθους 6,4 της Κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου, διαδέχτηκαν μικρότερου μεγέθους σεισμικές δονήσεις από 2,4 μέχρι 4,3 Ρίχτερ.
Σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου για να μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ είναι ο κύριος.