Πιέσεις προς τους Ευρωπαίους εταίρους τους άσκησαν Ιταλία και Μάλτα, να κάνουν περισσότερα για να σταματήσουν τη μεταναστευτική κρίση, η οποί,α σύμφωνα με τον μαλτέζο πρωθυπουργό μετατρέπει τη Μεσόγειο σε «νεκροταφείο», μετά τη βύθιση ακόμα ενός σκάφους ανοικτά της Σικελίας με αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

Σκάφη του ιταλικού και του μαλτέζικου ναυτικού περισυνέλεξαν 34 πτώματα και διέσωσαν 206 μετανάστες όταν το πλοίο που τους μετέφερε βυθίστηκε σε απόσταση περίπου 60 ναυτικών μιλίων νότια της Σικελίας την Παρασκευή και διέσωσαν περισσότερους από 200 άλλους σε ξεχωριστά επεισόδια το Σάββατο.

«Δεν ξέρω πόσοι ακόμα άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν στη θάλασσα προτού γίνει κάτι», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ σε συνέντευξη στο BBC. Είπε ότι μαζί με την Ιταλία θα πιέσει να αναληφθεί δράση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Το γεγονός είναι ότι όπως είναι τα πράγματα, κτίζουμε απλώς ένα νεκροταφείο στη Μεσόγειο θάλασσά μας», είπε. «Μέχρι τώρα έχουμε αντιμετωπίσει δηλώσεις, λέξεις αλλά λίγα περισσότερα από αυτό».

Ενώ μιλούσε, ιταλικά περιπολικά σκάφη διέσωζαν άλλους 235 ανθρώπους, περιλαμβανομένων παιδιών, από σκάφη με μετανάστες περίπου 70 ναυτικά μίλια νότια της Λαμπεντούζα. Τα σωστικά συνεργεία στο νησί ανέσυραν άλλα 19 πτώματα από το σκάφος που βυθίστηκε την περασμένη εβδομάδα, ανεβάζοντας τον απολογισμό των νεκρών σε τουλάχιστον 358.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα σε συνέντευξή του το Σάββατο στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. «Είμαστε σε μία κατάσταση όπου ό,τι συμβαίνει στη Βόρεια Αφρική, την Ερυθραία, τη Σομαλία, τη Συρία, μάς δημιουργεί πραγματικά μια έκτακτη ανάγκη».

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, περίπου 32.000 μετανάστες έχουν φθάσει στη νότια Ιταλία και στη Μάλτα μέχρι τώρα φέτος, περίπου τα δύο τρίτα των οποίων έχουν υποβάλει αιτήσεις ασύλου.

«Υπάρχουν τόσο πολλές αφίξεις και δεν είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε την καταστροφή των τελευταίων δύο εβδομάδων», είπε ο Λέτα.

Είπε πως μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική απαιτείται για την αντιμετώπιση της «έκρηξης» στη Λιβύη, όπου η κυβέρνηση αγωνίζεται να επιβάλει την εξουσία της σε βίαιες ένοπλες ομάδες ή να σταματήσει τις συμμορίες που οργανώνουν τα παράνομα ταξίδια.

Η Επίτροπος Ευρωπαϊκών Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ απηύθυνε την εβδομάδα αυτή έκκληση να ενισχυθεί η συνοριακή υπηρεσία της Ευρώπης, Frontex, ώστε να μπορεί να αναπτύξει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε μια περιοχή που θα εκτείνεται από την Κύπρο μέχρι την Ισπανία.

Επανέλαβε την έκκληση μετά την καταστροφή της Παρασκευής: «Μετά την τραγωδία της Λαμπεντούζα ακούσαμε εκφράσεις αλληλεγγύης από όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά αυτές θα παραμείνουν μόνο κενό γράμμα αν δεν ακολουθήσουν συγκεκριμένες ενέργειες».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ευχήθηκε η διεθνής κοινότητα να πάρει μέτρα για να εμποδίσει την επανάληψη των ναυαγίων μεταναστών όπως αυτό της Μάλτας, όπως δήλωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεζίρσκι.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο Γενικός ΓΡαμματέας λυπάται βαθιά για το ναυάγιο που προκάλεσε δεκάδες θύματα και ζητεί από τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της να δράσει προκειμένου να εμποδίσει την επανάληψη τέτοιων τραγωδιών.

Ο Μπαν εύχεται ειδικότερα «μέτρα που αντιμετωπίζουν της βαθιές αιτίες (των ναυαγίων αυτών) και που θα επικεντρώνονται στην τρωτότητα και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών», πρόσθεσε ο εκπρόσωπός του.

Δείτε το βίντεο
newsbeast.gr