«Νεκροταφείο η Μεσόγειος». Η δήλωση του πρωθυπουργού της Μάλτας, Ζοζέφ Μουσκάτ, περιγράφει με τρεις λέξεις την ανθρώπινη τραγωδία που έχει σημειωθεί στη Λαμπεντούζα και στη γύρω περιοχή. 

Μετά την τραγωδία με τους 359 νεκρούς από το ναυάγιο του πλοίου που μετέφερε μετανάστες στα ανοικτά της Λαμπεντούζα στις 3 Οκτωβρίου, την Παρασκευή σημειώθηκε ακόμα ένα ναυάγιο με μετανάστες, στην ίδια περιοχή.

Σήμερα οι διασώστες βρήκαν ακόμη δύο σορούς από το ναυάγιο της 3ης Οκτωβρίου, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 362. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA, το ναυτικό της Μάλτας περισυνέλεξε τη σορό ενός τρίχρονο παιδιού από τη θάλασσα, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο της Παρασκευής σε 35.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Malta Today, οι 146 επιζώντες του ναυαγίου αυτού έχουν μεταφερθεί στη Μάλτα. Πρόκειται για 117 Σύρους, 27 Παλαιστίνιους, έναν Λιβανέζο και έναν Τυνήσιο. Οι επιζώντες κατηγορούν τον Τυνήσιο ότι ήταν ο καπετάνιος του πλοίου. Αν επιβεβαιωθεί αυτό, θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για εμπορία ανθρώπων. Περίπου 56 Σύροι που επέβαιναν στο πλοίο που ναυάγησε την Παρασκευή διασώθηκαν από πλοίο του ιταλικού ναυτικού, το οποίο έδεσε σήμερα σε λιμάνι της Σικελίας. Το πλοίο αυτό μετέφερε επίσης 180 Αιγύπτιους, Σομαλούς και κατοίκους Ερυθραίας, οι οποίοι περισυλλέγησαν από άλλα πλοιάρια.

Στρατιωτική αποστολή στη Μεσόγειο

Ο ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως από τη Δευτέρα ξεκινά στρατιωτική αποστολή στη Μεσόγειο σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τον θάνατο και άλλων μεταναστών που προσπαθούν να διασχίσουν τη θάλασσα για να φτάσουν στο έδαφός της, καθώς ο αριθμός των νεκρών στα δύο πρόσφατα ναυάγια συνεχίζει να αυξάνει.

«Μια ιταλική στρατιωτική ανθρωπιστική αποστολή, με τη συμμετοχή πλοίων και αεροπλάνων, θα ξεκινήσει τη Δευτέρα για να φυλάσσεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου, που έχει μετατραπεί σε τάφο τις τελευταίες ημέρες. Θα ξοδέψουμε πολλά χρήματα, θα τριπλασιάσουμε τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα στενά της Σικελίας», δήλωσε αργά χθες Σάββατο ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.

Ο Λέτα επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο ενόψει μιας μεγαλύτερης επέμβασης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν το θέμα αυτό στη σύνοδο κορυφής στις 24 και 25 Οκτωβρίου.

Πλοία που μεταφέρουν μετανάστες συνεχίζουν να προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Στη διάρκεια της νύχτας μια περίπολος του ιταλικού ναυτικού εντόπισε 14 ανθρώπους που βρίσκονταν σε ένα πλοιάριο, μεταξύ αυτών και μία γυναίκα εννέα μηνών έγκυο, η οποία μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στη Λαμπεντούζα.

protothema.gr